17.08.2017.
Društvo

Problem lekara u mitrovačkim selima?!

Grade se ambulante u kojima nema ko da radi

U prošlom broju M novina objavili smo intervju sa vršiocem dužnosti direktora Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Vladimirom Lukićem. Tema su bili problemi ove primarne zdravstvene ustanove oko ostanka lekara na selu. Naime, krajem maja Ministarstva zdravlja mitrovačkom Domu zdravlja poslalo je nov kadrovski plan kojim se određuje ukupan broj zaposlenih u Domu zdravlja. Ovim novim kadrovskim planom Dom zdravlja uskraćen je za plate 29 radnika zaposlenih na određeno vreme, među kojima je i 11 lekara, mahom onih koji rade u seoskim ambulantama.
Zbog toga su meštani mitrovačkih sela izrazili svoje nezadovoljstvo, pisali su peticije da lekari ostanu u selima da rade, a najavili su i proteste ukoliko se situacija ne reši.
Početkom avgusta dr Lukić je za M novine rekao da je ova ustanova na sebe preuzela obavezu da isplaćuje do kraja avgusta plate za 29 radnika koji su prema novom kadrovskom planu višak.
– U dogovoru sa rukovodstvom lokalne samouprave od septembra zarade za 11 lekara će obezbeđivati Grad Sremska Mitrovica – izjavio je tada dr Lukić za naše novine.
Sa druge strane, predstavnici lokalne samouprave navode da rade na rešavanju ovog problema. U svojoj izjavi za M novine gradonačelnik Vladimir Sanader je prvo rekao da je Grad do kraja godine na sebe preuzeo finansiranje plata lekara koji su tehnološki višak u Domu zdravlja, da bi nekoliko dana kasnije izjavio da Grad čini sve kako bi se rešio ovaj problem. Bilo kako bilo, posao za 29 radnika je siguran do kraja ovog meseca, a o njihovoj daljoj sudbini će se tek, po svemu sudeći, odlučivati.
Do tad autorki ovih redova u oči upada činjenica da Grad svakog meseca izdvaja oko četiri miliona dinara za vraćanje dugova Apotekarske ustanove. Bode oči i to što, umesto da Dragana Božića razreši dužnosti direktora Apoteke, lokalna skupština mu produžava mandat i na taj način ga nagrađuje. Iako isti taj Božić vodi Apoteku Sremska Mitrovica 13 godina i za vreme njegovog mandata je došlo do propadanja ove ustanove.
Takođe, poslednjih desetak godina na teritoriji Grada, još za vreme „žutih“, sređivale su se stare i gradile nove ambulante po selima i u gradu. Zato danas mitrovački Dom zdravlja ima sedam gradskih zdravstvenih stanica i 22 seoske. Tako se na primer i u lekarskim krugovima raspreda priča kako je nepotreban trošak bila izgradnja nove ambulante, sedme zdravstvene stanice u Mesnoj zajednici 22. avgust, u narodu poznatijem kao „Pičkovac“. Tamo lekar nema ni 1.000 pacijenata, a norma je 1.600 pacijenata, odnosno 7.200 pregleda godišnje. Na svega nekoliko kilometara nalazi se prva zdravstvena stanica kod Horoskopa, u kojoj radi nekoliko lekara opšte prakse u dve smene. Da li je ova investicija, u koju je utrošeno oko 11 miliona dinara, zaista gradu bila neophodna?.
Istovremeno, dok sela napuštaju mladi, a u njima ostaju staračka i samačka domaćinstva, milioni se troše za adaptaciju zdravstvenih ambulanti ili pak za izgradnju novih. A sada dolazimo u situaciju da je i dalje neizvesno da li će u tim „fensi modernim“ ambulantama imati ko da radi, jer jel’te Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvo zdravlja su procenili da Sremska Mitrovica ima previše lekara.
Konačno, nadajmo se da obećanja koja su direktoru Doma zdravlja, dr Vladimiru Lukiću data neće ostati samo prazno slovo na papiru, i da će lekari i od septembra raditi u selima. Inače, kako nezadovoljni meštana najavljuju, dići će se „i kuka i motika“. Pa će nas i glava boleti zašto smo milione utrošili u ambulante u kojima nema ko da radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.