09.08.2017.
Aktuelno

Policija

Pronađeni ilegalni zasadi duvana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Upravom za duvan, Upravom carine, Poreskom upravom i Bezbednosno-informativnom agencijom u akciji koja je sprovedena na teritoriji Pančeva, Sremske Mitrovice i Šapca identifikovali su parcele sa ilegalnim zasadima duvana, površine od oko 17 hektara, što je ekvivalentno prosečnom prinosu osušenog duvana u količini od oko 34 tone.
Protiv osam lica podnete su krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, a protiv četiri lica podnete su prekršajne prijave.
Procenjeno je da bi šteta koja bi mogla da bude naneta budžetu Republike Srbije, da su se od uništenog duvana napravile cigarete, na ime akciza i PDV-a iznosila oko tri miliona evra.
Naime, vrednost sušenog rezanog duvana na crnom tržištu iznosi oko devet evra po kilogramu, te bi korist koju bi imali nelegalni proizvođači bila oko 300.000 evra.
– Ovom akcijom otkriveno je 17 hektara nelegalnog zasada duvana i to uz pomoć snimanja terena specijalnim kamerama sa satelita, koje detektuju specifičan hlorofil koji ispušta biljka duvan. U ovoj akciji je u saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom uništeno oko 34 tone nelegalno zasađenog duvana, što odgovara ukupnoj količini sušenog duvana koja je zaplenjena za prvih šest meseci ove godine – rekao je direktor Policije Vladimir Rebić.
Direktor Policije je poručio da će sa aktivnostima na utvrđivanju nelegalnih zasada nastaviti i da će biti preduzete sve mere da se spreči dalja nelegalna proizvodnja duvana.
– Vlada Republike Srbije formirala je polovinom prošle godine Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana, koju čine predstavnici Direkcije policije, Bezbednosno – informativne agencije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za duvan. Rezultati ove radne grupe svakako ne bi bili toliko dobri bez podrške Republičkog javnog tužilaštva, fitosanitarne inspekcije, Uprave za bilje i tržišne inspekcije. Zahvaljujući koordiniranim aktivnostima ovih državnih organa, prošle godine smo zabeležili značajno povećanje i otkrili 311.000 švercovanih boksova cigareta u odnosu na 72.000 boksova u 2015. Takođe, zabeleženo je povećanje od 42 odsto što se tiče zaplena sušenog duvana, odnosno otkrivena je 101 tona u odnosu na 71 tonu u 2015 – rekao je Rebić, koji je inače i predsednik pomenute Radne grupe.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.