04.08.2017.
Intervju

Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija

Gradi se punom parom

Opština Inđija sve je bliža cilju koji je pred sebe, pre nešto više od godinu dana, stavio predsednik Opštine Vladimir Gak, a to je da će ova lokalna samouprava biti najveće gradilište u Sremu.Ako prođete severoistočnom radnom zonom, biće sasvim jasno zbog čega su ove tvrdnje tačne. Na jednoj od parcela uveliko su u toku radovi na izgradnji pogona kragujevačkog investitora, kompanije „Agromarket“. Nedaleko od njih, gradi se skladišni prostor lokalnog investitora, kompanije „MB trans“, a za samo nekoliko dana biće postavljen i kamen temeljac za buduće postrojenje rusko-srpske kompanije „Kvas“, koja će u prvoj fazi zaposliti oko 80 radnika.
Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ističe da su to sve plodovi predanog rada svih zaposlenih u Opštini Inđija, dodajući da korak po korak idu dalje ka svakom sledećem postavljenom cilju.
-Jedan od njih, svakako, se odnosi na carinsku zonu i sve smo bliži tome. Kompanija „MB trans“ gradi ozbiljan skladišni prostor koji je preduslov da dobijemo carinsku zonu. Nije lako doći do tog cilja, ali mislim da ćemo uspeti da uradimo sve što je neophodno u dve, tri faze – kaže Gak.

M NOVINE: Zbog čega je carinska zona značajna za opštinu Inđija?
VLADIMIR GAK: Carinskom zonom inđijska privreda biće podignuta na viši nivo. Svaki od investitora koji posluju kod nas moći će da ocarini svoju robu na samo nekoliko stotina metara ili par kilometara od svog postrojenja, čime će znatno smanjiti troškove koje su imali ranije, odvozeći robu na ocarinjenje u neko drugo mesto.

Da li je i to jedan od razloga zbog kojeg se postojeći investitori odlučuju za proširenje kapaciteta?
Da nisu stvoreni dobri uslovi za rad i razvoj sigurno ne bi došlo do proširenja kapaciteta kod određenih investitora. „Farmina pet fud“ širi svoj proizvodni pogon i otvoriće još 100 radih mesta. Jedan ruski investitor je kupio nekadašnju mesnu industriju u Čortanovcima i sada će prerađivati voće. Dobra vest je da će zaposliti 40 radnika, što će svakako značiti žiteljima ovog sela, jer to gledamo kao na rešeno osnovno egzistencijalno pitanje za 40 porodica.

Investitora je sve više i svakodnevno raste interesovanje za opštinu Inđija? Dokle se stiglo sa najavama oko formiranja industrijske zone u Beški?
Čekamo saglasnost Vlade Republike Srbije nakon čega bismo trebali da krenemo sa opremanjem buduće industrijske zone u Beški. Već sada imamo četiri investitora iz Inđije i Stare Pazove koji su spremni da postrojenja grade u beščanskoj industrijskoj zoni.

Opština Inđija vodi i pregovore sa nekoliko poznatih svetskih kompanija?
Mogu samo da potvrdim da vodimo intenzivne pregovore sa nekoliko ozbiljnih kompanija koje bi od Inđije načinile grad privrede, prepoznatljiv u celom svetu. Međutim, svi ti veliki projekti zahtevaju određenu dozu poverljivosti podataka i iz tog razloga ne možemo da govorimo o konkretnim imenima. Nadam se da ćemo u naredna dva meseca imati rešen jedan od tri mega projekta na kojima intenzivno radimo. Pre par dana, posetila nas je kineska delegacija u čijem sastavu se nalazio investitor koji je zainteresovan da gradi postrojenje u našoj opštini. Mi smo sagledali mogućnosti, a sve u cilju da toj kompaniji omogućimo parcelu od 50 hektara. Naši sugrađani moraju znati da je dug i težak put od pregovora do realizacije nekog projekta, jer se razgovori vode na mnogo višem nivou nego što je lokalni.

Kako biste privukli investitore, ozbiljno se radi na opremanju industrijske zone u Inđiji. Koliko je trenutno opštinske zemlje dostupno potencijalnim investitorima?
Mi imamo na raspolaganju 97 hektara u severoistočnoj radnoj zoni, ali intenzivno radimo na njenom infrastrukturnom i komunalnom opremanju. Izgradili smo 1200 metara puta, vodovod je urađen celom trasom, a nedavno smo dobili oko 37 miliona dinara od Uprave za kapitlana ulaganja AP Vojvodine za izgradnju kanalizacione mreže i drugih pristupnih puteva. Kada završimo sve te radove moći ćemo da kažemo da smo dobili u potpunosti opremljenu industrijsku zonu.

Pored opremljene industrijske zone investitori imaju priliku da kupe zemljište po pristupačnim cenama. Koliko je to bitno za dalji razvoj privrede u opštini Inđija?
Cena koju mi danas nudimo po kvadratnom metruza tako opremljenu industrijsku zonu, sa povoljnim geografskim položajem i sposobnošću lokalne samouprave da izađe u susret svakom investitoru, usudiću se da kažem, ne možete naći nigde u Srbiji. Kvadratni metar je oko 6 evra, što je više nego atraktivno za svakog ozbiljnog investitora. Mi bismo mogli tu cenu da podignemo, ali ne želimo, jer smo imali unazad pet godina jedan veliki vakuum kada je u pitanju izgradnja postrojenja. Sve ovo o čemu sam govorio ide u prilog mojim najavama da će opština Inđija do 2020. godine biti najveće gradilište u Sremu i definitivno, kada sve ovo saberemo, možemo reći da smo na pravom putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.