02.08.2017.
Društvo

RTV Stara Pazova obeležava 50 godina postojanja

Pola veka nad ravnicom

Pre pola veka u etru se oglasila Radio stanica Vojka, koju je sa grupom entuzijasta osnovao nastavnik Petar Radivojević. U tom trenutku kada još ni većina gradova u bivošj SFRJ nije imala svoj elektronski medij, ova radio stanica je bila pravo čudo.
Te 1967. godine, bio je to prvi lokalni radio u Sremu, drugi u Vojvodini i među prvima u Srbiji. Do 1975. godine Radio Vojka je tako funkcionisala, povećavajući broj sati emitovanja programa, pružajući svakim danom sve većem broju slušalaca informacije iz opštine, muziku, pa i zabavu i humor, a onda je ušla u Informativni centar Stara Pazova, ustanovu osnovanu zarad informisanja građana staropazovačke opštine koja je, pored radija imala i list „Naša reč“ koji je izlazio do 1981. godine.

Lokalni radio je vremenom povećavao obim programa na srpskom i slovačkom jeziku. Nabavljana je nova i savremenija emisiona i predajna tehnika, građeni predajnici, a od 1978. godine menja ime u Radio Stara Pazova, dok će se 1981. i fizički preseliti iz Vojke u Staru Pazovu. Od 1985. godine program na slovačkom jeziku se emitovao na posebnoj frekvenciji sve do 2008. godine kada su se srpski i slovački jezik ponovo sjedinili na istom programu. Iako je ova radio stanica imala eksperimentalni TV program još u Vojki 70-tih i u Staroj Pazovi 80-ih godina, tek od 2011. godine sa radom počinje i televizija.
Za proteklih 50 godina program je neprekidno unapređivan, baziran pre svega na lokalnoj informaciji, slušala se i respektovala i pohvala i kritika urednika i novinara ove kuće, a sa posebnom pažnjom su praćeni svakog radnog dana Dnevnik, Nedeljne novosti, Sportski pregled, humorističko-satirične emisije, a želje i pozdravi su stizali iz celog Srema… Osamdesete su donele i kontakt emisije o političkim i komunalnim problemima, devedesetih je krenuo Jutarnji program, a u novom milenijumu je startovala i informativna emisija u prepodnevnom terminu – Jutarnji pregled. Krenula je i digitalizacija. Od nekoliko entuzijasta predvođenih Petrom Radivojevićem, prvog tonca Živka Inđića, prvog zaposleniog novinara Branislava Bugarina, Puniše Markovića koji je vršio prvi direktni prenos fudbalske utakmice vojačkog Sremca, tokom decenija ova ustanova je stigla do 26 zaposlenih, a onda su novi vetrovi doneli tehnološke viškove, pa privatizaciju 2015. godine koja je ovoj ustanovi udahnula novi život.
– Zadovoljni smo što smo preživeli privatizaciju i tu nam je i Opština Stara Pazova pružila veliku podršku, jer je i stav predsednika Đorđa Radinovića i njegovih saradnika bio da se ne sme dozvoliti da na pragu 50 godina postojanja budemo ugašeni. I dalje nam je osnovno opredeljenje lokalna informacija iz svih oblasti života, jer pored informativnih i drugih emisija dičimo se najstarijom autorskom emisijom iz kulture na radiju u Srbiji (Kulturna dimenzija) koja sa naših talasa ide 40 godina. Imamo sada 15 zaposlenih, a tražimo i nove saradnike – ističe direktor Miloš Lazić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.