13.07.2017.
Društvo

Jasna Knežević iz Sremske Mitrovice oslikava naga ženska tela

Telo kao platno za slikanje

Bodi art kao pravac moderne umetnosti nastao je nakon 1966. godine i podrazumeva sve procese u kojima umetnik koristi vlastito ili tuđe telo kao materijalnu podlogu umetničkog dela. Telo je služilo kao platno za slikanje, transparent za parole, materijal za različite figure.
Korišćenje modela, tj. živog platna daje dodatnu dimenziju celokupnoj slici. Elegancija pokreta, mimika i stav tela doprinose prenošenju poruke. Međutim, bodi art nije svuda prihvaćen kao lepa umetnost. Glavni razlog je to što se najčešće izvodi na nagim telima, koja, iako u službi umetnosti, i dalje predstavljaju neku vrstu tabua.
Mitrovčanka koja veoma uspešno već četiri godine oslikava naga ženska tela i od njih čini umetnička dela je Jasna Knežević. Nedavno je na takmičenju u bodi artu u Zagrebu osvojila prvo mesto i plasirala se na svetsko takmičenje koje se od 24. do 30. jula održava u Austriji. Predstavnica Srbije na takmičenju u Zagrebu islikala je likove iz nordijske mitologije i zasluženo odnela pobedu.
– Na takmičenjima imamo pet sati da oslikamo telo, što jeste dovoljno vremena, ali je prilično stresno. Stalno si pod tenzijom, ne stigneš ni da jedeš ni da piješ, međutim, kada se završi oslikavanje, budem zadovoljna. Ponosna sam na sve svoje radove, pogotovo na ovaj pobednički iz Zagreba, mada mi se i dalje sviđaju i prvi radovi. Pred takmičenja vežbam tako što pravim skice i gledam da se uklopi u reljef tela, da vidim da li se može dobiti neki trodimenzionalni efekat. Ako je u pitanju neki detalj koji treba da doradim, onda provežbam na sebi. Mada, dešava mi se da odem na takmičenje i da ne provežbam ništa, ali sam shvatila da odlično funkcionišem pod pritiskom, što je dobro – priča Jasna, koja je završila Srednju medicinsku školu „Draginja Nikšić“, smer kozmetički tehničar, a kasnije i Višu medicinsku, smer nutricionista.
U svet bodi arta uplovila je sasvim slučajno, pre četiri godine, kada je poželela da se prijavi za jedno takmičenje u šminkanju. Pošto joj kategorija klasičnog večernjeg i dnevnog šminkanja nije bila previše zanimljiva, smelo se odlučila da odgovori na bodi art izazov na temu „Kosmos“. Realizujući taj koncept shvatila je da je slikanje po telu njena ljubav.
– Počela sam da pratim sva takmičenja, obično su ona na sajmu kozmetiku u oktobru i aprilu, i uglavnom sam bila uspešna. Ovo je sada između posla i hobija, radim oslikavanje lica na dečjim rođendanima, bodi art je efektan kada se radi i za reklame. Nadam se da će biti poziva. Trenutno je oslikavanje tela dopuna mom poslu, radim kao kozmetički tehničar – kaže naša sagovornica.
Ona za kraj navodi da su u bodi artu boje veoma važne. Prilično su skupe i nabavlja ih u Beogradu od žene koja je organizator takmičenja. Te boje za telo se lako skidaju vodom i sapunom i kada se nanose na telo, koža može da diše. Pored boja, veoma veliku ulogu igraju specijalni efekti i kostimi, koji su veoma važni za finalni izgled samog bodi arta, jer radu daju autentičnost i glamur, a za specijalne efekte je zadužena njena sestra Milica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.