13.07.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

Tajni „advokati“ za javne „optužnice“

Situacija u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici, iz dana u dan sve više napreduje. Kako saznaju M novine, za ono što se dešava u ovoj nekada pristojnoj školi, zainteresovalo se i Ministarstvo prosvete. O čemu će tek biti reči. Dakako, pogađate iz prve, reč je (a o čemu bi drugom) o aferi vezanoj za navodni incident koji se dogodio prilikom ekskurzije đaka četvrtih razreda u Suboticu. Gde je kako pojedini tvrde došlo do fizičkog i psihičkog zlostavljanja i maltretiranja đaka od strane učitelja Matea Žarka. Učitelj Mate Žarko tvrdi da je čitava stvar iskonstruisana od direktorice i jedne učiteljice sa kojom nije u dobrim odnosima, a kako je već poznato, stvar je ušla u proceduru. Policija je prikupljene izjave prosledila Tužilaštvu, koje treba da odluči o eventualnom podizanju optužnice, ali to, valjda po mišljenju direktorke Ankice Jevtić nije bilo dovoljno, pa je protiv učitelja Matea Žarka podneta i disciplinska prijava, nakon čega mu je uručena suspenzija. Sve je to, kako to već biva, začinjeno na određenim portalima, koji su valjda iz urođenog entuzijazma preuzeli ulogu ličnog pi-ara direktorke Škole.
Na adresu M novina, prošle nedelje upućen je dopis pod naslovom „Reagovanje“, sa elektronske adrese izvesne Ane Sentov, osobe nepoznate Redakciji. Dopis koji se odnosi na tekstove objavljene u M novinama (Sramota u „Bajićevoj“ školi: Je li bilo zloupotrebe radi klevetanja učitelja Matea Žarka, i uvodnika Škola na zlom glasu), nažalost nije potpisan sa imenima i prezimenima pošiljaoca, već je potpisan kao anonimna grupa „roditelja učenika…“, pa ga kao takvog nećemo u celosti objaviti. Ono što je ključno u ovom „reagovanju“ bez imena i prezimena je „jer se u javnost iznosi tekst iz službenog dokumenta škole…“ i tako dalje. Lično nisam siguran da su ovo „reagovanje“ pisali „roditelji učenika“, već mislim da im je u tome „pomogao“ neko od stručnjaka iz „Bajićeve“ škole, ali to će se možda jednog dana i utvrditi, ako je uopšte bitno. Inače, zašto bi „roditelji učenika“ dopis slali sa adrese već navedene Ane Sentov, koja je, po podacima iz adresara, iz Beograda, ili Novog Sada, kada su im M novine takoreći u komšiluku?
Moja malenkost je objavila u svom novinskom tekstu, tekst službenog dokumenta čiji je radni naziv Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Matea Žarka. Taj dokument, koji je potpisala direktorka Ankica Jevtić, zaveden je u delovodnik Škole i kao takav je uručen učitelju Mateu Žarku, zajedno sa ostalim pratećim dokumentima u vezi sa pokretanjem disciplinskog postupka. Taj tekst, u čijem zaglavlju ne stoji da je strogo pov., niti išta slično, samim svojim uvođenjem u javne knjige, kao i samim uručivanjem Mateu Žarku, automatski je i javni dokument. Uostalom, ovaj dokument se već nalazi i u Ministarstvu prosvete, i kod advokata i tu nema ničeg spornog. Posebno što su imena učenika Škole data inicijalima, dakle onako kako to propisi nalažu.
Inicijali učenika i imena njihovih roditelja se u Zaključku o pokretanju disciplinskog postupka navode kao dokazi. Upravo zbog toga je veoma neobično da se u dopisu upućenom M novinama, pod nazivom „Reagovanje“ stavlja potpis bez imena i prezimena, koji asocira na „tajnu“ neimenovanu družinu „roditelja učenika“. Šta je problem nekome ko hoće da bude svedok „optužbe“ u jednom javnom procesu, da bi svoje ime krio od javnosti? Ne može se javno suditi nekome preko tajnih optužnica, tajnih svedoka i dokaza koji se kriju od javnosti.
Ili neko misli da su za takve stvari dovoljne prljave kampanje preko privatnih portala, koje neki nazivaju „medijima“?
Što se „roditelja učenika“ tiče, svih po imenu i prezimenu, vrata M novina su vam uvek otvorena za reagovanja i komentare, pa slobodno izvolite se javiti našem novinaru. Vrata su takođe otvorena i direktorki Ankici Jevtić, koju smo lično zvali više puta, ali koja iz nekog razloga izbegava razgovor sa M novinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.