12.07.2017.
Aktuelno

Izložba u Rumi

Kako su se Vojvođani odmarali

„Ala smo se naodmarali – Omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i tokom 20. veka“ je naziv gostujuće izložbe koja je sinoć otvorena u Zavičajnom muzeju u Rumi. Autori izložbe su Milkica Popović i dr Agneš Ozer, muzejske savetnice i istoričarke Muzeja Vojvodine.
Ovom izložbom predstavljen je deo bogatog nasleđa koji se čuva u muzejima, arhivima, bibliotekama i u privatnim kolekcijama. Prvi put su objedinjena artefakta vezana za najpopularnija odmarališta Vojvođana.
-K roz ovu izložbu imaćete priliku da vidite gde su se i kako Vojvođani odmarali, što je rezultat našeg višegodišnjeg istraživanja. Možemo pratiti kako se javila i razvijala svest čoveka o potrebi da putuje i upoznaje nove krajeve. U drugoj polovini 19. veka najčešće se išlo na izlet u prirodu i na obale reka i jezera. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti sredinu i otići na odmor u banje ili planinu, ali i more. Nakon Drugog svetskog rata, putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba svih slojeva stanovništva. Odmor na Jadranu, omiljenoj letnjoj destinaciji, kao i odmor na jezerima i obližnjim rekama, banjama i planinskim regijama bili su ostvarenje sna većine ljudi – rekla je jedna od autorki izložbi Milkica Popović.
Zoran Lazin, pokrajinski podsekretar za kulturu i informisanje je zvanično otvorio ovu izložbu. On je podsetio da je nedavno bio gost Zavičajnog muzeja na izložbi o kosovskim junacima.
– Muzeji nisu samo mesta gde se pokazuje politička i vojna istorija, koje su manje – više svima poznate. Ovakva vrsta izložbi, sa dosta duhovitim nazivom, pokazuje i razvoj turizma koji je sada postao veoma važna privredna grana. Nadam se da ćemo ovom izložbom dati i svoj doprinos naporima kulturnih poslenika ovog grada da obezbede kulturne sadržaje i tokom leta. Ovo je neoobična, lepa i interesantna izložba – rekao je Zoran Lazin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.