05.07.2017.
Društvo

Ruma

Poseta mladih iz Berzenbika

Kao i prošlog, i ovog leta Ruma je ugostila mlade iz nemačkog grada Berzenbrika sa kojim već dve godine postoji dobra saradnja, koja bi krajem ove godine trebalo da rezultira i bratimljenjem.
Sa mladima, koji su u Rumi boravili od 26. do 30. juna, došli su i dr Željko Dragić, predsednik i Hari Kint, potpredsednik Udruženja „Gradimo mostove“ na čiju inicijativu je ova saradnja i započela.
Goste iz Berzenbrika je 27. juna u Gradskoj kući primio predsednik Opštine Slađan Mančić i Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma, koji su ih ukratko upoznali sa istorijom grada domaćina, a potom je usledila i razmena poklona i zajedničko slikanje i izjave za novinare.
Predsednik Opštine Slađan Mančić je istakao da se 28. septembra očekuje sednica Skupštine u Berzenbriku na kojoj bi trebalo da se donese odluka o bratimljenju, a naravno takvu odluku treba da donesu i rumski odbornici.
– Kod njih se takve odluke donose dvotrećinskom većinom glasova, a odnos snaga je podjednak, tako da oni moraju ubediti i opoziciju da je ovo bratimljenje za njih dobro. Zato su prilikom prošle posete u delegaciji bili i članovi opozicije i nadam se da će i oni podržati ovu inicijativu. Dogovor je da se povelja o bratimljenju potpiše u Rumi, da je potpiše dr Horst Bajer, gradonačelnik Berzenbrika i ja, tako da to očekujem do kraja godine. Tada ćemo stvoriti uslove za dalji razvoj saradnje, pre svega i kroz zajedničke pristupe određenim fondovima kako bi koristili sredstva za zajedničke projekte – istakao je Slađan Mančić.
On je dodao da su ovakve posete dobre jer pokazuju da mladi iz različitih zemalja mogu lepo da se druže, da upoznaju nove kulture i običaje, pa su deca zato i bila smeštena u našim porodicama u Rumi i Stejanovcima.
Džeremi Borhorst ima 17 godina, a u Rumi je prvi put.
– Ja sam oduševljen, nisam očekivao da će biti tako lepo, nisam ni znao gde je uopšte Srbija. Voleo bih da ova poseta traje duže – rekao nam je Džeremi.
Zanimljivost, ali i emotivnost ove posete se ogleda u tome što je među gostima bio i Georg Torrajter koji je 1942. godine rođen u Rumi, kao dvogodišnjak je sa roditeljima otišao u Nemačku, a sada živi u Švedskoj.
Georg je kontaktirao Udruženje „Gradimo mostove“ zaduženo za saradnju Berzenbrika i Rume i izrazio želju da poseti svoj rodni grad. To je i učinjeno, a zanimljivo je da njegova rodna kuća, gotovo nepromenjena i dalje postoji, a nalazi se u Ulici Atanasija Stojkovića. On ju je i posetio.
– To je bila veoma emotivna poseta za mene. Prvi put od 1944. godine sam u svom rodnom gradu. Kada sam rukom dotakao kuću u kojoj sam rođen srce mi je toliko jako počelo da kuca, jer je i ono prepoznalo da sam se vratio u svoj dom. Dirnut sam srdačnošću ljudi u mojoj Rumi. Porodica u kojoj sam ovde smešten me je primila kao svog člana, kao da nikada nisam ni otišao iz Rume. Ne može se rečima opisati moja zahvalnost, jer sam stekao osećaj da ovde nisam stranac, već da me je moj grad oberučke prihvatio. Zato ću sigurno u Rumu doći još mnogo puta. Iz sveg srca podržavam saradnju Rume i Berzenbrika jer ta saradnja istinski gradi mostove među ljudima – istakao je Torrajter.
Predsednik Slađan Mančić mu je, prilikom posete u Gradskoj kući, uručio i krštenicu na nemačkom jeziku.
Georg, koga su svi počeli da zovu Đorđe, doneo je i fotografiju svoje kuće iz 1944. godine kada je sa roditeljima napustio Rumu.
Posle Gradske kuće, gosti su posetili rumsku Gimnaziju sa kojom je Gimnazija iz Berzenbrika uspostavila saradnju. Poseban povod je bio što su članovi rumske „Proaktiv familije“ uradili mural na jednom zidu gimnazijske zgrade koji predstavlja prijateljske odnose i saradnju Rume i Berzenbrika.
Tom prilikom je direktorki Branislavi Konjević poklonjena i zastava EU, pa je pala i šala da je ona iz Srbije prva ušla u Evropsku uniju.
Tokom boravka u Rumi gosti su bili i na rumskom bazenu, na folklornoj večeri u Stejanovcima, a obišli su i manastir Velika Remeta.
Takođe, prisustvovali su u Zavičajnom muzeju Ruma otvaranju izložbe „Hir Aj Stend: Martin Luter, reformacija i njene posledice“.
Izložba je nastala u saradnji sa Ambasadom Nemačke, a sastoji se od sedam poglavlja – poreklo Martina Lutera, životne okolnosti, buđenje reformacije, uspeh prevoda Biblije na nemački jezik, društvena kriza, promena gledišta i reformacija budućim naraštajima. O ovome je govorio Hans – Frider Rabus, sveštenik evangelističke crkve – predstavništva u Beogradu, dok je gostima o istorijatu i aktivnostima Zavičajnog muzeja govorila istoričarka Aleksandra Ćirić.
Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma je istakao da je Ruma uvek bila multikulturalna sredina, otvorena i radoznala za sve izazove.
– Rumu je uvek karakterisao stav da nas različitosti ne mogu deliti, nego nas mogu samo obogatiti i spajati i ova izložba je i potvrda tog našeg opredeljenja. Zahvaljujem nemačkoj ambasadi što su nam omogućili da, posle Sombora i Novog Sada, Ruma bude treće mesto gde će ova izložba biti dostupna publici – istakao je Kovačević.
Posle Zavičajnog muzeja, gosti iz Berzenbrika su posetili još jednu srednju školu – Poljoprivrednu školu „Stevan Petrović Brile“. Direktor Milan Pupovac ih je upoznao sa organizacijom škole, smerovima koji postoje, a gosti su obišli i mini ZOO vrt, savremen kabinet za veterinu i stočarstvo, kao i plastenike i voćnjake pri školi gde učenici svoje znanje primenjuju u praksi.
Četrdesetak mladih Rumljana će u septembru boraviti u poseti svojim drugarima u Berzenbriku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.