05.07.2017.
Aktuelno

Akcija Centra za socijalni rad u Šidu

Budi human, budi hranitelj

Centar za socijalni rad u Šidu pokrenuo je akciju pod nazivom „Budi human, budi hranitelj“. Prema rečima direktora Centra Dejana Logarušića, želja zaposlenih u ovoj ustanovi socijalne zaštite je da se ljudi animiraju kako bi postali hranitelji. U šidskoj opštini trenutno postoji 20 aktivnih hraniteljskih porodica kod kojih je smešteno oko 30 štićenika, a za čega hranitelji dobijaju adekvatnu naknadu.
Hraniteljstvo predstavlja meru zaštite dece bez adekvatnog roditeljskog staranja, koja pruža potrebnu stabilnost i sigurnost, kao i neophodne uslove za zadovoljenje razvojnih i uzrasnih potreba deteta. Da bi se zasnovalo hraniteljstvo, neophodno je obaviti obradu hranitelja od strane članova stručnog tima Centra za socijalni rad, a ako se ona uspešno okonča, vrši se obuka potencijalnih hranitelja pri pokrajinskom centru za porodični smeštaj u Novom Sadu. Sve potrebne informacije za sve one koji su motivisani da budu hranitelji, zainteresovani mogu dobiti u Centru za socijalni rad u Šidu, kao i dokumentaciju kako bi prešli na obradu potencijalnih porodica.
Pozitivna iskustva u hraniteljstvu, sa nama je podelila porodica Mravik iz Šida. Pre 10 godina, u svoj dom, doveli su tada šestogodišnju devojčicu. Kako kažu, pružili su joj sve neophodne uslove za život, adekvatan smeštaj, ali i ljubav i toplinu, kakva treba da postoji u jednom porodičnom domu.
– Mogu reći da su moja iskustva u hraniteljstvu jako pozitivna i po pitanju deteta, ali i po pitanju saradnje sa Centrom za socijalni rad u Šidu. Hraniteljstvo je u jednu ruku posao, ali kada su emocije uključene onda to ne bih mogla nazvati poslom. To je ujedno i briga i odgovornost za dete. Uglavnom su deca koja dođu u hraniteljske porodice, ona deca koja nisu imala svoju porodicu, koja su zapuštena po svakom pitanju. Naša devojčica je kada je došla kod nas, redovno krenula u vrtić, zatim školu, ali joj je bilo zdravlje narušeno, tako da smo je odmah posle nekoliko meseci morali odvesti na operaciju krajnika, a zatim i na operaciju očiju. Međutim, mogu da kažem da nam se sva ta briga i pažnja mnogostruko isplatila, jer svaki njen uspeh, osmeh, svaka njena petica, bio je velika radost i taj osećaj se ne može opisati. Nakon njenog 18. rođendana, ne znam šta se zakonski dešava, ali mogu da kažem da je ona naša i mi uopšte o tome ne razmišljamo, a tako se i ona oseća. Sa njom sam provela mnogo više vremena nego sa svojom decom, s obzirom na to da sam dok su moja deca bila mala, radila. Njoj je zaista bila potrebna pažnja, a ona to danas i te kako zna da ceni – kaže Mirjana Mravik.
Iskustva porodice Mravik iz Šida, nisu jedina. Ovakvih porodica ima još, a iz Centra za socijalni rad se nadaju, da će nakon ove akcije, biti još više. Onih porodica, koji su spremni deci bez adekvatnog roditeljskog staranja pružiti potrebnu stabilnost i sigurnost, kao i uslove za zadovoljenje razvojnih i uzrasnih potreba deteta. Pored adekvatne nagrade za njihov trud, takve porodice biće nagrađene i velikom zahvalnošću dece, što potvrđuje primer priče porodice Mravik iz Šida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.