29.06.2017.
Društvo

Vesna Stanković, naj žena Srema u biznisu

Iz svake uspešne žene stoji skladna porodica

Ovogodišnje nagrade Kapetan Miša Anastasijević dodeljene su u Pećincima. Među 17 dobitnika našla se i Vesna Stanković, komercijalni direktor Hrane produkt iz Salaša Noćajskog. Vesna je dobila nagradu u kategoriji Naj žena Srema u biznisu.
Laskavo priznanje došlo je u ruke žene koja 25 godina sa svojim suprugom Goranom vodi kompaniju koja je od male mešaone stočne hrane prerasla u regionalnog proizvođača sa preko 170 zaposlenih radnika u tri pogona. U Salašu Noćajskom i mitrovačkom Provaminu proizvodi se stočna hrana, dok se u Mladenovcu sa farme pilića već nekoliko godina tržištu isporučuje kvalitetno živinsko meso.
Hrana produkt je tokom četvrt veke beležila stalne uspone. Ključni momenti u razvoju bili su kupovina Provamina i otvaranje farme pilića. Kako kaže Vesna, u biznisu nema stajanja, nema kalkulisanja sa proizvodnjom. Mora se odgovoriti na zahteve tržišta i to je neminovnost.
Obično se kaže da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena, u ovom slučaju pitanje bismo morali da okrenemo, i pitali smo Vesnu ko stoji iza uspešne žene?
– Pošto je u pitanju porodična firma, ključ uspeha je svakako sklad u porodici. Mi imamo dva sina, stariji ima 25 godina, a mlađi 22. Stariji sin je vršnjak naše firme, posle završenih master studija u Beču trenutno radi u Ministarstvu poljoprivrede, ali očekujemo da će nam se pridružiti u poslu. Mlađi još studira arhitekturu u Londonu. Nagradu nisam očekivala, mada moram priznati da je moja porodica ponosna na mene i ovo priznanje. Ako pitate ko stoji iza mene, onda je odgovor, moja porodica. Naš početak je bio, kao i svaki početak, težak. Ni Goran ni ja nismo imali iskustva u drugim firmama. Bili smo možda i nesvesni u šta se upuštamo, ali, eto, uz veliki rad, veliko požrtvovanje uspeli smo da održimo i proširimo proizvodnju. Suprug je uvek imao dobre poslovne ideje, ja sam ga u svemu pratila i podržavala. Mi smo zajedno od naše srednje škole. Još dok smo se zabavljali on je krenuo u privatni posao otvorivši kafić u Mačvanskoj Mitrovici. Međutim, smatrali smo da treba da se oprobamo u nečem drugačijem, pošto je on završio stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a ja ekonomiju, opredelili smo se za ovaj posao – kaže Vesna.
Ona dodaje da je kao i svaka patrijarhalno vaspitana žena svoj život zamišljala u porodici. Porodica, posebno skladna porodica i privatni biznis nekad baš i ne idu zajedno. U Vesninom slučaju te dva stvari se ne isključuju.
– Bilo je u početku teško uskladiti privatne i poslovne obaveze. Znate kako to ide, mala dece, nemate vrtić koji bi mogao njih da prihvati pošto se naše radno vreme nije znalo. Zato su tu uskakali Goranovi i moji roditelji i ta pomoć nam je bila dragocena. Koliko puta sam decu vozila, onako umotane sa svim cuclama, flašicama, dekicama, na čuvanje kod moje ili Goranove mame. Ali, eto sve je to sada iza nas. Deca su nam uvek bila dobra, i nismo imali problema tokom njihovog odrastanja. Trudili smo se da ih usmerimo na vanškolske aktivnosti, sport, muziku, tako da slobodno vreme troše na kreativan način. Decu smo vaspitavali da budu građani sveta, da steknu kvalitetno obrazovanje koje im sutra niko neće moći uzeti. Tu je naša misija kao roditelja ispunjena. Stariji sin uskoro treba da se ženi, tako da Goran i ja očekujemo da uskoro postanemo baba i deda, čemu se takođe radujemo – kaže Vesna.
Vesna i Goran Stanković, uprkos velikom poslovnom uspehu koji su postigli u poslednjih 25 godina nisu mnogo promenili svoje navike. Druže se sa istim ljudima, piju kafu u istom kafiću. Leti vreme, kada ga imaju, uglavnom provode na Savi. Običan život, reklo bi se. Prema zaposlenim gaje veliko poštovanje i spremni su da pomognu kad god je to potrebno. Verujemo da su njih dvoje retki poslodavci kojima su zaposleni na poklon kupili satove, što najbolje govori o njima kao ljudima.
Hrana produkt se razvija u skladu sa najsavremenijim zahtevima tržišta i stočarske proizvodnje. U proizvodnji su angažovani vrhunski stručnjaci, tehnolozi, inženjeri. Kvalitet je na prvom mestu, o čemu svedoči i tržišni udeo ove kompanije. Međutim, ni društvena odgovornost nije zanemarena, što potvrđuju brojne zahvalnice i priznanja. Ovo poslednje, koje je dobila Vesna, možda je drugačije od ostalih, jer ono je u prvi plan stavilo nju kao ženu. Ženu, koja se ostvarila i kao majka, i kao supruga i poslovna žena. A sve to ne bi uspela, kako sama priznaje, da nije iza sebe imala skladnu porodicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.