28.06.2017.
Društvo

Tribina za poljoprivrednike u Martincima

Na putevima u Srbiji godišnje pogine 50 traktorista

U poslednjih deset godina na teritoriji Grada Sremska Mitrovica poginulo je šest vozača traktora, osam njih je teže povređeno, a 25 traktorista je lakše povređeno u saobraćajnim nesrećama. Ove podatke su na tribini koja je u utorak, 20. juna održana u Martincima, izneli predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica.
Prema rečima vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Miroslava Jovanovića poljoprivrednicima je na tribini objašnjeno kako pravilno da rukuju traktorima i poljoprivrednim mašinama, kao i kakve su posledice saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktoristi.
– Grad Sremska Mitrovica je izradio Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima Grada za narednih pet godina, tako da će ovakve vrste kampanja biti učestale jer se kroz njih podiže svest vozača traktora i poljoprivrednih mašina, sa krajnjim ciljem da se smanji broj saobraćajnih nezgoda – rekao je načelnik Jovanović.
Mićo Oljača sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Instituta za poljoprivrednu tehniku navodi da su problemi u srpskoj poljoprivredi veliki.
– Na putevima je dosta starih mašina, kojima rukuju priučeni ljudi. U razvijenim zapadnim zemljama edukaciji se poklanja mnogo pažnje, za razliku od naše države. Nesreće u kojima učestvuju traktoristi u Srbiji su veoma česte. Poslednjih 25 godine prosečno godišnje pogine 50 ljudi samo na traktorima, to je strašan podatak, dok 150 traktorista godišnje od posledica saobraćajne nezgode ostanu invalidi. Potrebne su nam edukacije, da se građani upoznaju, pogotovo sa novim mašinama. Svako ko je ušao u nov traktor, to je kao svemirski brod, zato je edukacija neophodna. U Americi na primer kada kupite kombajn ne možete da ga vozite dok ne završite sedmodnevni kurs njegove osnovne upotrebe, održavanja, bezbednosti. Ne vrede pare, prvo obuka, pa onda kombajn – navodi profesor Mićo Oljača.
Pored Martinaca, prošle nedelje slična tribina održana je i u Salašu Noćajskom. Organizatori ovih aktivnosti su Savet za bezbednost saobraćaja, Agencija za ruralni razvoj Grada sremska Mitrovica i Centar za zaštitu i bezbednost Novi Banovci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.