14.06.2017.
Kultura

Vršačko pozorište gostovalo u Sremskoj Mitrovici

Predstava o glumačkoj profesiji

Mitrovačka publika je u utorak, 6. juna bila u prilici da pogleda predstavu Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca „Edmund Kin“. Svoju premijeru ova predstava imala je pre mesec dana, a zahvaljujući odličnoj režiji Irfana Mensura i uigranim glumcima, komad je pobrao sve simpatije i sremskomitrovačke publike.
Predstava je rađena po tekstu glumca i reditelja iz Niša Hadija Kurića, koji je u dramu utkao sve ono što zna, oseća i misli o glumačkoj profesiji.
Inače, Hadi i Irfan su braća po majci, poznatoj niškoj glumici i dramskoj prvakinji Mimi Vuković-Kurić. Obojica su rođeni u Nišu, ali je mlađi Hadi nastankom ratnog meteža na ovim prostorima napustio zemlju i sada živi u Španiji. Njegov „Edmund Kin“ je prvo napisan i objavljen na španskom jeziku i izveden sa njim u glavnoj ulozi u Pozorištu otpora, koje je osnovao u španskom gradu Viljareal.
No, da se vratimo predstavi… Šest lica nose radnju u kojoj Edmund Kin, slavni glumac, odlučuje da brani čast devojke koja mu je tražila pomoć nakon bekstva sa sopstvenog venčanja sa moćnim Lordom Melvilom, kraljevim štićenikom. Štiteći devojku Kin rizikuje svoju komotnu poziciju i pokreće lavinu rizične i promišljene pobune koja će ga vratiti samome sebi nakon godina provedenih u ispraznom i samozadovoljnom valjuškanju u slavi, kratak je siže predstave.
Tokom dva sata koliko traje predstava smenjuju se dramatične i komične situacije, a uz odlična rediteljska rešenja i zanimljiv tekst predstva je vredna pažnje.
Naslovnu ulogu, Edmunda Kina tumači Srđan Radivojević, a u predstavi igraju i Ivan Đorđević, Dragan Džanikić, Vanja Radošević, Neda Grubiša i Tamara Toskić.
Zanimljivo je i to što je predstava „Edmund Kin“ vršačkog Narodnog pozorišta „Sterija“ prva predstava nekog vojvođanskog profesionalnog teatra na mitrovačkim pozorišnim daskama posle mnogo godina.
Sledeće godine Sremska Mitrovica i Pozorište „Dobrica Milutinović“ biće domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, te će to biti prilika da se mitrovačka publika bolje upozna sa radom vojvođanskih teatara. Svakako ima šta da vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.