07.06.2017.
Kultura

Knjiga Momira Vasiljevića

Žitije o stradanju u Jasenovcu

Promocija knjige „Radi ti, dijete, svoj posao!“ pisca i novinara Momira Vasiljevića održana je 29. maja u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici. Radi se o biografskom romanu o životu i herojskom stradanju velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba.
– Ovo je svojevrsno žitije Svetog Vukašina Jasenovačkog koji je postradao u Jasenovcu i čija je žrtva u Hristu simbol postradanja Srba kroz čitav 20. vek. On je svojom žrtvom koja je prepoznatljiva po rečenici „Radi ti dijete svoj posao“ simbol stradanja Srba ne samo u Prvom svetskom ratu, nego i pre, za vreme arnautluka u Hrvatskoj pa sve do najnovijih postradanja u građanskim ratovima. Pola knjige su dokumenti, istorijski izvori o stradanju Srba, dok je druga polovina ono što sam romansirao kao njegovo žitije, biografiju na osnovu jednog dužeg istraživačkog rada uz korišćenje materijala iz Muzeja žrtava genocida, Srpske pravoslavne crkve i iz drugih izvora. Došao sam do podataka kontaktirajući njegovu porodicu i sklopio jedan lik živog čoveka – istakao je Vasiljević.
On je dodao da je knjiga kombinacija dokumentarne proze i žitija.
O knjizi su, na promociji u Biblioteci pored autora govorili direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić, književnica Željka Avrić i sveštenik Andrija Avakumović. Promociju je vodila bibliotekarka Moravka Todić.

S. B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.