07.06.2017.
Aktuelno

JKP „Vodovod“ Sremska Mitrovica

Bolji kvalitet vode u Divošu i Bosutu

Realizacija projekta poboljšanja kvaliteta vode za piće kroz nabavku i instaliranje najsavremenije opreme za dezinfekciju vode uspešno se privodi kraju u crpnim stanicama u Divošu i Bosutu, saopštavaju iz JKP „Vodovod“ Sremska Mitrovica. U ovim lokalnim sistemima vodosnabdevanja uređaj „hlorogen“ će biti u funkciji postizanja zdravstvene ispravnosti vode za piće po najvišim standardima.
Vrednost radova je nešto preko 17,5 miliona dinara, a sredstva su udružili Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, koja je u ovaj projekat uložila 11,5 miliona dinara i Grad Sremska Mitrovica sa izdvojenih blizu šest miliona dinara.
Do sada se dezinfekcija vode u crpnim stanicama Divoš i Bosut obavljala pomoću hlorinatora uz stalni nadzor službe zadužene za lokalne crpne stanice. Međutim, nova tehnologija i savremen način rada obezbeđuju efikasniju zaštitu pijaće vode. Reč je o elektrolitičkoj proizvodnji hlora u obliku rastvora natrijum hipohlorita na bezbedan način. Proizvodnja dezinfekcionog sredstva je na licu mesta, zahteva so, omekšanu vodu i električnu energiju. Sistem je jednostavan za korišćenje i automatizovan sa mogućnošću daljinskog praćenja rada. Smešten je u poseban kontejner i adekvatno je obezbeđen. Primenom „hlorogena“ biće izbegnuti svi potencijalni rizici koji mogu da naruše kvalitet pijaće vode.
Grad Sremska Mitrovica i JKP „Vodovod“ kontinuirano rade na postizanju što boljeg kvaliteta vode kako u javnom tako i u lokalnim sistemima vodosnabdevanja. U sremskomitrovačkom postrojenju za preradu vode je od 2008. godine u funkciji „hlorogen“. Narednih godina, 2009. i 2010. ovi uređaji manjeg kapaciteta su ugrađeni u lokalne sisteme u Jarku, Ležimiru, Sremskoj Rači i crpnoj stanici Ženski zatvor. Ove godine, udruženim sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Grada Sremska Mitrovica savremenu opremu za dezinfekciju vode dobili su lokalni sistemi vodosnabdevanja u Divošu i Bosutu. Cilj ovih projekata je potpuna sigurnost u kvalitet vode za piće po svim propisanim parametrima.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.