31.05.2017.
Društvo

Izbori za savete mesnih zajednica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica

Na glasanje 25. juna

Izbori za savete 34 mesne zajednice na teritoriji Grada Sremska Mitrovica biće održani u nedelju, 25. juna. Predsednik Skupštine grada Tomislav Janković je 23. maja raspisao izbore, a od ponedeljka, 29. maja počele su da teku izborne radnje.
Bira se ukupno 242 kandidata u 34 mesne zajednice. U 11 mesnih zajednica, koje imaju manje od 1.000 birača bira se pet članova saveta. To su: Bešenovo, Šuljam, Ležimir, Šišatovac, Radenković, Zasavica 1, Zasavica 2, Bosut, Bešenovački Prnjavor i Stara Bingula. Kandidati za članove saveta u onim selima koja imaju manje od 100 birača treba da sakupe pet potpisa, dok u selima koja imaju više od 100, a manje od 1.000 birača, kandidatu je potrebno 10 potpisa.
U 10 sela, koja imaju između 1.000 i 2.000 birača, bira se sedam članova saveta. To su: Veliki Radinci, Grgurevci, Manđelos, Divoš, Čalma, Salaš Noćajski, Noćaj, Ravnje, Jarak i Šašinci. Kandidati iz ovih mesnih zajednica će morati da prikupe najmanje 20 potpisa.
U 13 mesnih zajednica, i to u svim gradskim mesnim zajednicama, Mačvanskoj Mitrovici, Laćarku, Martincima i Kuzminu, koja imaju preko 2.000 birača bira se devet članova saveta. Kandidati za članove saveta ovih mesnih zajednica će morati da prikupe najmanje 30 potpisa.
Kako je istakao predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, izbori za savete mesnih zajednica su veoma važni, jer građani biraju kandidate koji će rukovoditi njihovim mesnim zajednicama i biti spona između njih i gradske uprave.
– Dali smo sugestiju da kandidati koji žele da imaju svoje posmatrače na izbornim mestima mogu da imaju svoje predstavnike, kako bi čitav proces bio transparentniji. Vođeni iskustvom iz prethodnog perioda, bilo je pitanje da li će se potpisi overavati kod notara ili će to biti rešeno na nivou mesnih zasjednica i komisiji smo sugerisali da to bude na nivou mesnih zajednica. Razuđena smo opština, odlazak kod notara bi povećao troškove kandidatima i onemogućio bi nekima da se kandiduju zbog nedostatka finansijskih sredstava. Čitav izborni proces će biti pojednostavljen, da bi se što više kandidata kandidovalo i da bi građani izabrali najkvalitetnije ljude koji će donositi najbolje odluke za njihove mesne zajedice – rekao je Janković.
Predsednik Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica je Miroslav Jokić, a njegov zamenik je Srđan Tešić. Članovi Komisije su: Miloš Mišković, Milorad Popadić, Snežana Babij, Nenad Radmanović, dok su zamenici članova: Vitomir Obrenčević, Dražen Damnjanović, Biljana Matić i Miroslava Marić. Sekretarka Komisije je Jelena Popović, a njena zamenica je Tanja Trivić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.