30.05.2017.
Kultura

Turneja „Slobodna zona“ 2017. u Sremskoj Mitrovici

Filmski festival Slobodna Zona je na svojoj 11. Turneji u preko 40 gadova i mesta širom Srbije u okviru koje će posetiti i Sremsku Mitrovicu! Osam najboljih filmova po izboru publike i selektora festivala, sa 12. izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, imaće priliku da vidi i publika u našem gradu.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Organizator ovog festivala u Sremskoj Mitrovici i ove godine je Pozorište “Dobrica Milutinović” uz podršku Knjižare “Buk Bar”, a projekcije filmova će se održavati od četvrtka 8. juna do četvrtka 15. juna sa početkom u 21:00 sat. Ulaz na sve projekcije je kao i svake godine, besplatan.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje (8. jun) je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je film Neruda Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Drugi film (9. jun), pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac Požar na moru Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu akuelnog problema migranata. Treći film (10. jun) koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama – Čujte i počujte. Četvrti film, Beskrajna poezija, koji je na repertoaru (11. jun) imao je naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj Zoni. Reč je o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima. Peti film (12. jun) višestruko je nagrađivani dokumentarac Pod suncem Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. Dok otvaram oči, šesti film koji će biti prikazan (13. jun) je film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. Naredni, sedmi film na repertoaru (14. jun), Ljubavnici i despot je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Osmi film (15. jun) na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film Efekat vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.