25.05.2017.
Intervju

Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig

Irig postaje veliko gradilište

Na teritoriji iriške opštine realizovaće se nekoliko projekata. Kako kaže predsednik Opštine Stevan Kazimirović, Irig ove godine postaje veliko gradilište. S obzirom na to da je Irig mala opština, za dodatna sredstva konkurišu u Pokrajini, ali i Republici. Da Irižani kandiduju dobre projekte svedoče i odobrena sredstva zbog kojih se ove godine budžet Opštine udvostručio. Dva najznačajnija projekta koja će se uskoro realizovati jesu sanacija Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Irigu i sanacija ambulante u Krušedol Selu. Za ove projekte sredstva je obezbedila Republika.
– Naša lokalna samouprava radi na izradi projekata i sa njima konkuriše kod raznih nivoa vlasti. Uspeli smo da privučemo značajna sredstva i zbog toga smo već početkom maja morali da radimo drugi rebalans budžeta. Moram da izdvojim dva velika projekta koja su za našu opštinu značajna, a za njih smo konkurisali kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u Vladi Republike Srbije. Jedan projekat se odnosi na sanaciju i adaptaciju ambulante u Krušedol Selu, vrednost radova je oko sedam miliona dinara, a drugi projekat je sanacija škole „Dositej Obradović“ u Irigu i tu je vrednost radova oko 183 miliona dinara. Očekujemo da će se sa radovima krenuti kada počne raspust. Irig postaje pravo gradilište. Sada se radovi na zgradi Kasine u Vrdniku bliže kraju. Završava se i zvanično grebenski put na Fruškoj gori – kaže Stevan Kazimirović.
Na pitanje u kakvom se stanju nalaze škole na teritoriji ove opštine Kazimirović kaže:
– Stanje škola na iriškoj teritoriji je kao u svim opštinama po Srbiji. Iz tog razloga je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i krenula da osposobljava škole po manjim mestima. Osnovna i srednja škola nalaze se u zgradi koja je pod zaštitom države. U nju nije ulagano godinama. Sada će se raditi sanacija krova, fasade, unutrašnji prostor, sanitarni čvorovi…
Pored ova dva značajna i velika projekta, u Irigu je planirana i realizacija niza manjih.
– Postavljaće se i kamere na raskrsnicama u Irigu, a vrednost tih radova je oko dva miliona dinara. Video nadzor će biti postavljen na raskrsnici kod zgrade Opštine i na krivini između parka i Vinske ulice. Dobili smo sredstva od Pokrajine i za uklanjanje deponija. Ne može nam Vrdnik biti turistička destinacija, a da se na ulasku u banju nalazi deponija smeća. Takođe smo konkurisali kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za uređenje atarskih puteva, s tim da je za te radove 50 odsto učešće opštine isto toliko učešće sekretarijata, oko 16,5 miliona svako. Očekujemo da početkom sledećeg meseca krenemo sa izvođenjem radova. Takođe smo konkurisali i za projekat odvodnjavanja i čišćenja kanala. Učešće Opštine za te radove je oko četiri miliona dinara, a nadamo se da ćemo dobiti još toliko od Pokrajine da bismo mogli da očistimo kanale na zapadnom delu naše opštine. Prošle godine smo to odradili na istočnom delu. Nadamo se da ćemo dobiti sredstva i što se tiče vodosnabdevanja. Očekujemo oko 11 miliona dinara da bismo poboljšali vodosnabdevanje – ističe Kazimirović.
Kako ova opština ima sve predispozicije za razvoj turizma, tako se opredeljuju i ulažu značajna sredstva u infrastrukturu.
– Turistička organizacija je konkurisala kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i odobrena su im sredstva u iznosu od 3,5 miliona za sanaciju pešačke staze u Vrdniku. Nastavljaju se radovi na pešačko – biciklističkoj stazi od Iriga do Hopova, a vrednost tih radova je oko 7,5 miliona. Tokom raspusta, na Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ radiće se sanacija i adaptacija krova. Dečja ustanova je dobila sredstva za ugradnju toplotnih pumpi, vrednosti oko 4,5 miliona i opština ima učešće oko miliona dinara. Od Uprave za kapitalna ulaganja smo dobili 11 miliona za završetak radova Mihizove kuće i nadamo se u roku od 60 dana da će ti poslovi biti završeni. Pošto je naša opština partner gradu Novom Sadu za prestonicu kulture 2021. godine krenuli smo u sanacije kulturnih dobara u Irigu. Planiramo sanaciju i rekonstrukciju parka u Irigu. Sve o čemu smo ranije pričali je počelo da se ostvaruje. Nadamo se da ćemo u ovoj godini ostvariti dosta onog što smo obećavali prošle godine – napominje prvi čovek Opštine.
Pored turističkih potencijala sa kojima ova opština raspolaže, izgradnjom dugoočekivanog Fruškogorskog koridora, nadaju se i većem broju gostiju, ali i investitora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.