06.04.2017.
TV Ordinacija

6. 4. 2017.

TV Ordinacija 2017.04.06.

Mr sci. med. Dr Srđan Milićević: Vrtoglavica nije bolest već simptom neke bolesti. Oko pet posto svih pacijenata kod izabranog lekara pominju vrtoglavicu kao tegobu. I što je najgore ovaj problem se ponavlja i teško ga je rešiti. Za razliku od pet klasičnih čula (vid, sluh, miris, ukus, dodir) čulo za ravnotežu nije dato u svesti. Njegove funkcije su refleksne. Centri u mozgu koji su nedovoljno ispitani i jasni informacije o položaju našeg tela dobijaju iz više izvora. 1. vestibularnog ili tzv. centra za ravnotežu koji se nalazi u unutrašnjem uhu. 2. okularnog, preko vida i slike sveta koja se stvara na mrežnjači oka. 3. od mišićno-zglobnog sistema i čula dodira Tegobe, u suštini, nastaje kada se „ne poklope“ informacije koje nosi nerv za ravnotežu sa ostalim organima ili kada moždani releji zbog npr. poremećaja cirkulacije ne mogu pravilno primiti i obraditi dobijene informacije.

Psiholog Dragana Stankovic: Ne postoji opravdanje za zanemarivanje roditeljske dužnosti, ali nije retkost da se upravo ovo desi nakon razvoda. Kompletna briga o detetu, od emotivne, preko vaspitne i finansijske, prepuštena je tada samo jednom roditelju. Vremenom stvari i te kako mogu da se promene, ali dok se promena ne desi, vi koji ste sami morate da prihvatite situaciju takvu kakva jeste. Žene se uglavnom bore sa tim da deci nadoknade tatu, preuzimajući na sebe obe uloge. Najbolje je da što pre shvatite da bivšeg partnera ne možete naterati da učestvuje i truditi se da budete najbolji što možete biti, dok se oni sami ne odluče na promenu. Takođe vrlo je važno da se oslobodite razmišljanja o pitanjima kako je moguće da im deca ne nedostaju , jer jedino šta je važno i na čemu treba da budete zahvalni jeste to što pored sebe imate svoje dete.

Nutricionista Ana Petrovic: Način da se svakodnevno unese više hranljivih materija u organizam jeste ceđenje sokova od voća i povrća. Iako taj proces na povećava količinu hranljivih sastojaka, ona vam omogućava da pojedete više voća i povrća bez nekih problema. I ne samo to. Lakše je asimilovati vitamine, minerale i enzime iz sokova, pošto oni ulaze direktno u organizam. S obzirom da većina ljudi ima problema sa varenjem, često ne možemo da dovoljno dobro apsorbujemo sastojke iz svežeg voća i povrća onako dobro kao što možemo iz sokova.Mlevenje voća i povrća, ili blendiranje, kako se ponekad naziva, ne mora nužno da vam donese više hranljivih materija po namirnici, ali vam dopušta da pravite razne kombinacije voće i povrće koje u uobičajenoj pripremi hrane ne biste koristili . Za samo 5 minuta mlevenjem u jakom blenderu možete dobiti neverovatno hranljiv i lako svarljiv obrok.
Voditelj Ordinacije je dr Nada Macura.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.