06.04.2017.
Ekonomija

Potpisan protokol Opštine Inđija i kompanije „Kvas“

Nove investicije

Predsednik Opštine Inđija potpisao je u sredu, 29. marta protokol između te lokalne samouprave i kompanije „Kvas“ za kupovinu parcele u severoistočnoj radnoj zoni, čime su postavljeni administrativni „temelji“ za izgradnju nove fabrike. Investitor će u novoj fabrici u prvoj fazi proizvoditi čuveni „ruski kvas“, a potom i prirodne voćne sokove, pri čemu će se oslanjati na lokalnu sirovinsku bazu, što će pored 110 direktno zaposlenih u fabrici, anagažovanih u logistici obezbeđenja i transporta, obradovati i voćare inđijske opštine.
Predsednik Opštine Vladimir Gak ovom prilikom je posebno istakao da je svako novo radno mesto dragoceno, jer brojnim porodicama obezbeđuje egzistenciju. Kako će nova fabrika biti izvozno orijentisana, napori Opštine da se u ovom delu izgradi i carinska zona, trebalo bi da se pokažu kao potpuno opravdana investicija.
– Zadovoljan sam što smo napravili prvi korak ka realizaciji ove investicije koju smo najavljivali i ranije. Radi se o veoma ozbiljnoj kompaniji koja će zaposliti stotinak naših sugrađana – rekao je Gak.
Neposredne kontakte i operacionalizaciju namere investitora da izabere Inđiju kao najpovoljniju destinaciju vodio je direktor javnog preduzeća „Inđija put“ Zoran Milićević, koji kaže da je investitor pored brojnih ponuda odabrao ovaj sremski grad, pre svega zbog profesionalonog pristupa opštinskih službi.
Nova fabrika gradiće se na površini od 1.500 kvadratnih metara, startna proizvodnja je četiri miliona flašica kvasa, a ciljna 12 miliona. U trećoj godini razvoja u proizvodnju se uvode i prirodni voćni sokovi, a za te potrebe izgradiće se i hladnjača.
Duško Zdjelar, predstavnik kompanije „Kvas“ zadovoljan je dosadašnjom saradnjom sa Opštinom Inđija. Zdjelar je uveren da će opštinske službe biti vetar u leđa realizacije ove investicije.
– Zahvalan sam lokalnoj samoupravi na profesionalnom odnosu prema namai što su nam izašli u susret, počev od prvog sastanka u decembru 2016. godine do danas – rekao je Zdjelar.
Fabrika „Kvas“ u prve dve godine zaposliće po 30, a u trećoj još 50 radnika. Vrednost investicije je 4,5 miliona evra. Za potrebe fabrike kvasa iz javne svojine biti otuđeno nešto više od dva hektara, a u severoistočnoj zoni, na raspolaganju je još 86 hektara zemljišta u svojini opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.