06.04.2017.
Poljoprivreda

Stočarima predstavljene podsticajne mere Ministarstva poljoprivrede

Fokus na izgradnji i opremanju novih objekata

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Asocijacija stočara „Srem – Mačva“ organizovali su u mitrovačkoj Gradskoj kući 28. marta skup stočara pod nazivom „Unapređenje svinjarstva u Sremu i Mačvi“.
O novinama u agrarnoj politici, novim merama podrške i podsticajima u poljoprivredi, sa akcentom na stočarstvo i aktuelnostima u oblasti ruralnog razvoja govorili su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, pomoćnik ministra za ruralni razvoj Zoran Janjatović i Nenad Terzić – šef odeljenja za stočarstvo u ministarstvu.
– Ove godine smo izdvojili pet puta više sredstava nego u 2016. godini za određene podsticajne mere u poljoprivredi, s tim što smo uveli još neke mere koje se tiču nabavke traktora za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo, a imamo meru koja se odnosi i na mlade poljoprivredne proizvođače. Za set od desetak mera za pomoć poljoprivrednicima predviđeno je 2,3 milijarde dinara, s tim da ukoliko bude mnogo zahteva za traktore mi ćemo tu naći unutrašnjih sredstava i povećati količinu novca koja je namenjena za te namene – rekao je Nedimović.
On je napomenuo i da što se tiče kreditne podrške ciljna grupa ove godine će biti žene nosioci poljoprivrednog gazdinstava i mladi do 40 godina.
– Pokretanjem „Mitrosa“ mi smo omogućili da postoji prerađivač koji ima tržište od Rusije i EU, do nekih tržišta koja nama na primer nisu uopšte bila dostupna poput Južnoafričke Republike i Filipina. Čim su sigurna tržišta i sigurne kupovine, automatski veća količina grla dolazi u obzir da se proizvodi. Mi smo zadržali mere koje se tiču proizvodnje tovljenika, a dobra vest je da je „Mitros“ izašao sa merama koje se odnose na godišnju obavezu kupovine proizvodnje sa dosta dobrim cenama. Činjenica je i da sva istraživanja pokazuju da u narednih godinu dana cena tovljenika treba da bude stabilna – rekao je ministar Nedimović i dodao da je zahvaljujući poslovanju „Mitrosa“ cena tovljenika sada mnogo veća nego prošle godine.
Predstavljajući pravilnike koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, Zoran Janjatović, pomoćnik ministra za ruralni razvoj izjavio je da je napravljen jedan mali zaokret u odnosu na prošlu godinu.
– Veći je budžet za poljoprivredu, fokus je na investicijama, na izgradnji, opremanju novih objekata. To je jedan od Pravilnika koji smo stavili u funkciju. Proizvođači stoke će moći da investiraju u objekte i opremu za svoju proizvodnju. Drugi Pravilnik se tiče podrške mladim poljoprivrednicima. Za mlade poljoprivrednike koji planiraju da se vrate u selo i unaprede svoje poslovanje su predviđeni investicioni podsticaji. Treći Pravilnik se odnosi na preradu u poljoprivrednoj proizvodnji. Četvrti pravilnik se odnosi na nabavku traktora za voćarsku, vinogradarsku i povrtarsku proizvodnju. Uskoro objavljujemo i Pravilnik o nabavci mehanizacije i priplodnog materijala, tj. priplodnih grla. Podsticaji su povećani sa 40 na 50 odsto bespovratnih sredstava od ukupne vrednosti investicije bez PDV-a. Cilj Ministarstva je da se uvede predvidivost trošenja budžeta i da proizvođači imaju jasnu informaciju da li će im neka investicija biti odobrena – izjavio je Zoran Janjatović pomoćnik ministra za ruralni razvoj.
Profesor Miloš Beuković sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održao je prezentaciju pod nazivom „Praktično svinjarstvo“.
– Da bi farmer bio uspešan, konkurentan, svinja mora da ima adekvatan objekat u kojem se drži, zatim da postoji adekvatna oprema, potrebna je nabavka novih genetskih, priplodnih materijala, jer ne možemo proizvoditi sa autohtonim rasama, sa lošim genetskim materijalom. Isto tako da bi farmer bio konkurentan mora da napravi 30 prasadi po krmači godišnje. Nedostaje vertikalno povezivanje, jer bez njega farmer je prepušten stihiji. On mora da zna za koga radi, ko će kupiti njegove svinje. Sistem se mora dovesti u red i poštovati sve kako bi se ostvario profit koji u ovoj proizvodnji nije velik, ali je dovoljan i pristojan – smatra profesor Beuković.
Prema rečima Petra Samardžića, direktora Agencije za ruralni razvoj Sremska Mitrovica, cilj organizovanja ovakvih skupova je da se na jednom mestu okupe svi subjekti koji mogu na bilo koji način da pomognu unapređenju odgoja svinja u našem regionu. Bitno je da odgajivači i otkupljivači sede zajedno i neguju zdrave poslovne odnose. Svi subjekti koji mogu da doprinesu da se poboljša proces odgoja svinja u Sremu i Mačvi bili su prisutni na ovom skupu, ističe Samardžić.
Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara „Srem – Mačva“, domaćin skupa, prezentovao je program rada Asocijacije i strategiju unapređenja svinjarstva u Sremu i Mačvi.
– Sremci i Mačvani ne odustaju od proizvodnje svinja. Nama je potreban nukleus pogon da najbolja genetika ostane u Srbiji, da se promeni način veštačkog osemenjavanja. Neophodno je osnovati stanicu za osemenjavanje, jer radimo na kvalitetu, kvantitetu i količini svinja – rekao je Erić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.