27.03.2017.
Aktuelno

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u inđijskoj opštini

Zadrugarstvo preduslov za brži razvoj poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa predsednikom Opštine Inđija Vladimirom Gakom 26. marta obišao je hladnjaču Zemljoradničke zadruge „Voćar“ u Novom Slankamenu, a zatim se obratio i poljoprivrednicima u Novim Karlovcima.
Tokom obilaska hladnjače ministar se osvrnuo na trenutno stanje u voćarskoj proizvodnji, istakavši da je ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena primer kako treba da funkcioniše zadrugarski sistem u Srbiji.
– Kada se poljoprivrednici udruže u zadruge, mi kao Ministarstvo možemo mnogo više da im pomognemo. Više novca smo predvideli za zadruge nego za poljoprivredna gazdinstva, jer nam je cilj da udružujemo ljude. Ukoliko budemo imali više zadruga, onda ćemo dobiti ono što nam treba kako bi izvozili, a to su količina i standardizovanost kvaliteta. Pre samo osam godina izvozili smo 8,5 tona jabuke u Rusiju, a sada je to više od 160 hiljada tona srpske jabuke. Zato kažem, da ti međunarodni sporazumi možda imaju sporo dejstvo, ali kada se jednom „zavrti“ sistem, onda on funkcioniše. Osporavaju nam priču sa Kinom, ali videćete, mi sada udaramo temelje za narednih deset godina – rekao je Nedimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.