23.03.2017.
Hronika

Krivična prijava protiv direktora inđijskog Doma zdravlja

Za šta se sve tereti dr Vasa Petrović?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjih nekoliko meseci sproveli su nekoliko akcija na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima. U svakoj od ovih policijskih akcija, koje su realizovane na teritoriji čitave Srbije, učestvovali su i pripadnici Policijske uprave Sremska Mitrovica.
Poslednja organizovana akcija, kada je policija uhapsila 47 osoba i podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, sprovedena je početkom marta. U akciji „Pluton 2“ tom prilikom priveden je i bivši direktor Doma zdravlja u Inđiji dr Vasa Petrović, za kojeg postoje osnovi sumnje da je od 2005. do 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja koristi za sebe i drugog, počinio krivična dela kroz nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki i poslovne saradnje sa drugim pravnim licima, i oštetio Dom zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji za 15.971.194 dinara. Nakon što je priveden, Tužilaštvo je odredilo da se bivši direktor inđijskog Doma zdravlja brani sa slobode.
Primarijus dr Vasa Petrović iz Novog Sada na funkciju direktora Doma zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji stupio je 2005. godine. Prema nezvaničnim podacima do kojih su došle M novine, za direktora inđijskog Doma zdravlja dr Petrovića je preporučilo to što je bio prijatelj majke Gorana Ješića, koji je u to vreme bio „gospodar“ u svim inđijskim javnim preduzećima i ustanovama.
Kada je došao u Inđiju za direktora, dr Petrović je sa sobom doveo i izvođača radova iz Novog Sada, Duška Živkovića, čoveka koji ima registrovanu STR radnju, a pritom nema nijednog zaposlenog. Od te 2005. pa do 2016. godine sve poslove vezane za interventno održavanje u inđijskom Domu zdravlja obavlja Živkovićeva firma.
Ono što je, kako nezvanično saznajemo, posebno „upalo u oko“ inspektorima za privredni kriminal je činjenica da su potraživanja Doma zdravlja prema Živkovićevoj firmi bila preko 50 miliona dinara i da je fakture direktor redovno izmirivao. Sa druge strane dug prema ostalim dobavljačima kada je dr Petrović postao direktor iznosio je oko 18 miliona dinara, da bi za vreme njegove „vladavine“ potraživanja otišla na 205 miliona dinara. Isto tako postoji sumnja da su naduvavali fakture.
Kada je dr Petrović prošlog juna smenjen, u isto vreme je i Živkovićeva firma ugašena, vlasnik je podneo zahtev za penziju, a kada su inspektori došli da mu „češljaju“ papire, on im je kako nezvanično saznajemo rekao da je eto baš pre nekoliko dana imao požar i sva dokumentacija mu je spaljena.
Međutim, Živković kao da nije znao da se danas poslovanje firme vodi elektronski i da postoje duple fakture.
Ono što čudi u celoj ovoj situaciji, kako navodi naš izvor, je to što su radnicima plate u Domu zdravlja kasnile nekoliko meseci, a da pritom niko ne govori o tome. Svakako da inđijski Dom zdravlja, kao ni druga javna preduzeća koja su u dugovima, u takvo stanje nisu doveli oni koji su iz firmi iznosili repromaterijal, već oni koji su krali na olovku i u kafanama potpisivali ko zna šta.
Na kraju ostaje otvoreno pitanje zbog čega se ranije nije krenulo u kontrolisanje poslovanja Doma zdravlja u Inđiji? Da li je razlog tome što su tada na čelu sremske Policije i Opštine Inđija bila dva dobra druga, dva prijatelja, Zoran Smajić i Goran Ješić? Da li se šteta koja je nastala mogla preduprediti? Ili nije bilo političke volje, što je u državi Srbiji često slučaj?
Svakako da Dom zdravlja u Inđiji nije usamljen slučaj kada je u pitanju finansijski kriminal, korupcija i zloupotreba službenog položaja. Sada je ova priča aktuelna jer je sredinom prošle godine došlo do promene vlasti u Inđiji, kada su naprednjaci, na čelu sa Vladimirom Gakom, preuzeli vođenje ove sremske opštine.
Kada bi Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici imala više inspektora za privredni kriminal, svakako bi bilo i većih rezultata. Mada za dve godine otkako je na čelu sremske policije Đura Mandić, znatno je povećan broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.