23.03.2017.
Sport

Bojana Šarac iz Laćarka državna prvakinja u bilijaru

Devojčica koja pobeđuje u muškoj igri

Bojana Šarac iz Laćarka na državnom prvenstvu Srbije u bilijaru, u ženskoj seniorskoj konkurenciji, osvojila je prvo mesto i time stekla titulu prvakinje države. Ovo takmičenje održano je 12. marta u Beogradu.
Četrnaestogodišnja Bojana bilijar je počela da igra pre godinu dana. Trenutno trenira u Bilijar klubu „29“ u Tržnom centru „Madesa“. Ovu igru je zavolela zahvaljujući ocu Goranu.
– Prvo sam gledala tatu kako igra bilijar i iskreno, nije me zanimalo u početku. Tata je imao želju bar da pokušam da igram i ubrzo sam i zavolela bilijar kad sam stala pred sto. Treniram u Bilijar klubu „29“ u Sremskoj Mitrovici. Dobri su uslovi za treniranje, ali svakodnevno mora da se trenira. Treniram tri do četiri sata dnevno, ali pošto sam početnik trebala bih i više. Trenutno mi je tata trener, ali najčešće vežbam sama, tako je i najbolje, stanem za sto i treniram. Sa mnom treniraju uglavnom muškarci, ima nas troje, četvoro mladih, ima još jedna devojka koja je malo starija ali retko trenira. Igram sa muškarcima, pobeđujem ih, ali su se već navikli na to – kaže mlada Bojana, inače učenica Osnovne škole „Sveti Sava“.
Bilijar je sport kojim mogu da se bave sve starosne grupe. Nikad nije kasno da se počne. Jednom kad se oseti draž igre, javlja se ljubav koja ne prestaje. To je sport koji zahteva vrhunsku koordinaciju oka, glave i ruke, te kao takav predstavlja jednu od najkompleksnijih sportskih disciplina. Kako kaže Bojanin otac Goran, sledeće godine planiraju da Bojana učestvuje i na Evropskom prvenstvu. Iako je trenutno prvakinja Srbije u devetka disciplini, Goran smatra da je Bojani neophodno da stiče još iskustva, jer je suština igre u koncentraciji, psihologiji, veštini pokreta, gde oko i ruka moraju biti mirni i dodaje da bi se za nekoliko godina ova mlada sportiskinja mogla oprobati i u snukeru.
U školi su, kaže Bojana, svi oduševljeni. Omiljena je među drugarima a i nastavnici joj izlaze u susret kada joj je to potrebno.
– Svi su oduševljeni i drugari misle da sam ja sad najbolja u svemu. Izlaze mi u susret i nastavnici i uglavnom imaju razumevanja. Svaka medalja koju sam osvojila mi je draga na svoj način, ali ipak najdraža mi je zlatna medalja sa državnog prvenstva koja mi je donela titulu prvakinje države. Bilo je šest državnih prvenstava do sada u ovoj sezoni i imam šest medalja sa svakog državnog – ističe Bojana.
Bilijar kao sport, po mnogima nepravedno je zapostavljen. Međutim, Bojana ima iskrenu podršku sa svih strana, kako u klubu, tako i među takmičarima. Svi su u njoj prepoznali talenat. Otac je, kako kaže, neće forsirati, treniraće sve dok bude htela. Međutim, kao i u svakom sportu, tako i bilijaru, ima nešto iznad igre a to je sklapanje prijateljstava, upoznavanje ljudi i putovanja. Samim tim, veštine koje primenjuje u bilijaru, veoma su korisne i u svakodnevnom životu. Bitno je biti smiren i odlučan u svakoj situaciji.
Planovi za budućnost su vrlo realni i optimistični. Pošto je prva u Srbiji, Bojana naredne godine kreće u pohod na Evropu.
– Planiramo da nastavi i dalje igra naša državna prvenstva i ako bude trenirala vredno i bude radila planski, nastaviće da niže uspehe kod nas, a onda eventualno sledeće godine da se oproba u Evropi. Moramo otići jednom da vidimo koliko kaskamo za njima, da li smo u istoj ravni ili smo možda napredniji. Tek ćemo onda znati gde smo. Srbija po rezultatima ne zaostaje za Evropom, imamo veštinu i znanje, samo finansije nedostaju da se češće odlazi na takmičenja, onda bi se češće i osvajalo – smatra Goran.
U ovoj igri, kao i svakoj potrebno je i malo sreće, pa se uz veštinu i znanje mogu postići zavidni rezultati što svakako Bojani predstoji u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.