Kolumna: Izvestan pogled

Ostavka gradonačelnika

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Petković podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju. Ostavka koja je podneta u ponedeljak 26. septembra, usledila je nakon sednice Gradskog odbora SNS, čiji je Petković bio član, na kojoj mu je zatražena ostavka, jer (kako nezvanično saznaju M novine), „nije imao dobru komunikaciju sa svojim najbližim saradnicima“. Ovaj potez koji je došao neočekivano, izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama, pre svega iz razloga jer je (sada po svemu sudeći bivši gradonačelnik), na mesto prvog čoveka Sremske Mitrovice izabran pre nepuna tri meseca. Sednica Gradskog odbora, koju je zakazao poverenik SNS za Sremsku Mitrovicu i aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, održana je u nedelju 25. septembra, bez prisustva novinara i nakon nje nije izdato nikakvo zvanično saopštenje. O ostavci Vladimira Petkovića, kako je nezvanično rečeno, biće reči na sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica, koja je zakazana za sredu 28. septembar. Prema pouzdanim informacijama do kojih su došle M novine, za novog gradonačelnika biće imenovan bliski Nedimovićev saradnik Vladimir Sanader, trenutno na funkciji zamenika gradonačelnika, gde je došao sa mesta direktora Direkcije za izgradnju Grada Sremska Mitrovica, koja je u postupku likvidacije.
Šta je pravi razlog za smenu gradonačelnika za sada je u fazi spekulacije. To se teško može nazreti iz šturog teksta ostavke koju je Petković uputio Skupštini grada. Da li je u pitanju mala svađa među partijskim drugovima iz SNS, možda će se znati nakon sednice gradskog parlamenta. U svakom slučaju, ovde mora biti reč o partijskoj disciplini, jer gradove i opštine formalno vode gradonačelnici, ali poslednju reč daju gradski odbori, odnosno poverenici. Da li se Petković oglušio o „partijsku disciplinu“ možda ćemo saznati, ali nije ni važno. Vladimir Petković je na mesto prvog čoveka Sremske Mitrovice izabran 12. jula ove godine. U intervjuu koji je dao M novinama u broju od 3. avgusta, naš novinar mu je, između ostalog, postavio i sledeće pitanje:
Vi ste na funk­ci­ju gra­do­na­čel­ni­ka do­šli iz vla­da­ju­će stran­ke. Va­ži­te za čo­ve­ka ko­ji mi­sli svo­jom gla­vom. Va­ša funk­ci­ja je po­li­tič­ka, ali i kon­kret­na, iz­vr­šna, ve­za­na za prav­nu re­gu­la­ti­vu. Hi­po­te­tič­ki, šta će se de­si­ti ako se na­đe­te iz­me­đu po­li­ti­ke i stru­ke?
Petković je između ostalog odgovorio:
Kao na­čel­nik upra­ve za ur­ba­ni­zam ni­sam bio u ta­kvoj po­zi­ci­ji. Ni­je ov­de reč o jed­nom čo­ve­ku i jed­noj funk­ci­ji. U pi­ta­nju je tim lju­di ko­ji ra­di i tu je stru­ka naj­va­žni­ja. Bez struč­nog ti­ma ni na­čel­nik ni gra­do­na­čel­nik ne mo­že da po­stig­ne ni­ka­kav re­zul­tat.
Tako je u intervju M novinama govorio Vladimir Petković. Sada već bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.