08.06.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Ko će biti novi gradonačelnik

Izgleda da je sve manje neizvesnosti kada je u pitanju karijera aktuelnog mitrovačkog gradonačelnika. Otkako je Vučić rešio da za člana Predsedništva SNS rukopoloži Branislava Nedimovića, ovaj „mladi lav“ srpskih naprednjaka se sve učestalije pominje i kao jedan od potpredsednika stranke, ali i u kontekstu visoke državne funkcije, konkretno ministra za poljoprivredu. Čime bi mogao stati i u red potpredsednika Vlade Srbije. Naravno, sve ovo mož da bidne i ne mora da znači, sve dok Vučić ne kaže poslednju reč. Što bi rekli negdašnji Srbi, biće onako kako Knjaz kaže. Neki potvrdu za svoje tvrdnje glede Nedimovića vide i u nedavnoj poseti američkog ambasadora Skota Sremskoj Mitrovici, mada pisac ovih redova ne bi išao toliko daleko. Uostalom, „enigma Nedimović“ će vrlo brzo biti rešena, a i red je da Sremska Mitrovica jednom ima ministra.
Mitrovačke naprednjake, a i ne jedino njih, svakako više zanima ko će, kada (ako) Nedimović ode na višu funkciju, doći na čelo Sremske Mitrovice. Jer, bez obzira na to šta će Nedimović eventualno raditi u Vučićevoj vladi, većina ovdašnjeg sveta ostaje da živi u gradu na Savi.
Mada su M novine, na osnovu nekih insajderskih nagađanja, svojevremeno objavile ko bi mogao biti viđen za eventualnog novog prvog čoveka Sremske Mitrovice, sada se u stranačkim kuloarima pominju čak tri imena. Jedno od njih je isforsirano verovatno s razlogom da izazove dodatnu nedoumicu i po svemu sudeći dolazi iz onih krugova koji su bliski članu najvećeg broja ovdašnjih stranaka, a uzgred i predsednika kućnog saveta jedne višespratnice u naselju „Dekanac“. U pitanju je Dragan Vulin, trenutno na funkciji direktora Srem gasa. Ima tu samo jedna sitničica, kaže uz osmeh ovaj dojučerašnji poslanik u pokrajinskom parlamentu – po sredi je nemoguća misija, jer se dotični nije nalazio na listi odbornika za Skupštinu grada na nedavno održanim lokalnim izborima. Tako da, po svemu sudeći, ostaju dva Vladimira kao jedno od mogućih rešenja. To su Vladimir Petković, načelnik Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove i Vladimir Sanader, direktor Direkcije za izgradnju grada. Obojica su veoma bliski saradnici Branislava Nedimovića i ljudi od njegovog poverenja, a takvi se i biraju na najodgovornije funkcije.
Ko bi od njih dvojice mogao stati na čelo Sremske Mitrovice, pitanje je koje bi više moglo da zanima „omiljenog opozicionara“ mitrovačke naprednjačke vlasti, profesora Lemajić Nenada, kome najviše odgovara kolaboracija sa vladajućom strankom, od koje je do sada imao poprilične koristi. Neki iz opozicionih krugova kažu ironično da bi voleli da imaju budžetske prinadležnosti kakve imaju članovi Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici, koji se protive Pajtićevoj direktivi da se sa naprednjacima ne sarađuje na bilo kom nivou vršenja vlasti.
Jedan je predsednik kućnog saveta u „Dekancu“ Lemajić, nije lako biti mangup u svačijim redovima.
Zato Lemajića u ovom momentu verovatno najviše zanima kakvo će imati prolazno vreme kod onog od dva Vladimira koji će moguće stati na čelo Sremske Mitrovice. Ili će morati, kao toliko puta do sada, da opet promeni stranku i ovaj put uđe u naprednjake. Ako Nedimović reši da ga pusti, to jest.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.