01.06.2016.
Poljoprivreda

Sremska Mitrovica

Kre­di­ti za za­kup dr­žav­ne ze­mlje

Grad­ska upra­va za po­ljo­pri­vre­du Gra­da Srem­ska Mi­tro­vi­ca 25. ma­ja ras­pi­sa­la je jav­ni po­ziv ban­ka­ma za­in­te­re­so­va­nim za krat­ko­roč­no kre­di­ti­ra­nje re­gi­stro­va­nih po­ljo­pri­vred­nih ga­zdin­sta­va na te­ri­to­ri­ji Gra­da Srem­ska Mi­tro­vi­ca, uz uče­šće lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve sub­ven­ci­o­ni­sa­njem de­la ka­ma­te kre­di­ta.
– Pr­vi jav­ni kon­kurs ras­pi­san je za ban­ke, na­kon to­ga pot­pi­su­je­mo sa nji­ma ugo­vo­re, a on­da sle­di pod­no­še­nje zah­te­va po­ljo­pri­vred­ni­ka za iz­da­va­nje kre­di­ta i odo­bra­va­nje istog. U pret­hod­nim go­di­na­ma su dve ili tri ban­ke bi­le za­in­te­re­so­va­ne, i sa nji­ma smo pot­pi­si­va­li ugo­vo­re. Ove go­di­ne oče­ku­je­mo vi­še za­in­te­re­so­va­nih ba­na­ka. Iz bu­dže­ta Gra­da Srem­ska Mi­tro­vi­ca iz­dvo­je­no je osam mi­li­o­na di­na­ra za krat­ko­roč­no kre­di­ti­ra­nje po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vod­nje – re­kao je na­čel­nik Grad­ske upra­ve za po­ljo­pri­vre­du Vla­di­mir Na­sto­vić.
Za raz­li­ku od pret­hod­ne, ove go­di­ne krat­ko­roč­ni kre­di­ti mo­gu da se ko­ri­ste i za oba­ve­zu pla­ća­nja za­ku­pa dr­žav­nog ze­mlji­šta, što omo­gu­ća­va lak­ši i br­ži na­čin iz­mi­ri­va­nja oba­ve­za pre­ma lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi i Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de.
– Za raz­li­ku od pret­hod­nih go­di­na, gde smo odo­bra­va­li kre­di­te za sto­čar­stvo i za prav­da­nje tro­ško­va pri­li­kom se­tve, ove go­di­ne smo pro­ši­ri­li kon­kurs i sred­stva mo­gu da se po­dig­nu i za oba­ve­zu pla­ća­nja za­ku­pa dr­žav­ne ze­mlje po pra­vu pre­čeg za­ku­pa. Pru­ži­li smo pri­li­ku na­šim po­ljo­pri­vred­nim pro­iz­vo­đa­či­ma da iz­mi­re lak­še, br­že i efi­ka­sni­je svo­je oba­ve­ze pre­ma lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi i Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de. Sma­tra­mo da će ti­me i re­a­li­za­ci­ja pro­gra­ma za­šti­te, ure­đe­nja i ko­ri­šće­nja dr­žav­nog ze­mlji­šta, bi­ti efi­ka­sni­ja i ta­da mo­žda ne­će­mo ima­ti si­tu­a­ci­ju da po­ljo­pri­vred­ni­ci od­bi­ja­ju ze­mlju – is­ti­če na­čel­nik Na­sto­vić.
Ina­če, u za­kup se da­je 5.000 hek­ta­ra dr­žav­ne ze­mlje. Od to­ga je 800 hek­ta­ra pri­pa­lo Ka­zne­no po­prav­nom za­vo­du i 100 hek­ta­ra Po­ljo­pri­vred­noj struč­noj slu­žbi, bez na­dok­na­de, a osta­tak je po­nu­đen sto­ča­ri­ma po pra­vu pre­čeg za­ku­pa. Osta­lo je slo­bod­no 512 hek­ta­ra dr­žav­ne ze­mlje. Od na­čel­ni­ka sa­zna­je­mo da se u bu­džet Gra­da Srem­ska Mi­tro­vi­ca, od za­ku­pa dr­žav­ne ze­mlje pro­šle go­di­ne sli­lo oko 60 mi­li­o­na di­na­ra, a ove go­di­ne će ta ci­fra bi­ti iz­me­đu 20 i 30 mi­li­o­na di­na­ra.
Grad­ska upra­va za po­ljo­pri­vre­du u ovoj go­di­ni je ta­ko­đe pla­ni­ra­la da obez­be­di za po­ljo­pri­vred­ni­ke bes­plat­nu ana­li­zu ze­mlji­šta, za šta je opre­de­lje­no oko če­ti­ri mi­li­o­na di­na­ra.
– Na­dam se da će taj po­sao ra­di­ti Po­ljo­pri­vred­na struč­na slu­žba, jer su oni na­šim po­ljo­pri­vred­nim pro­iz­vo­đa­či­ma na uslu­zi. Bi­će ot­pri­li­ke od 1.500 do 1.600 bes­plat­nih uzo­ra­ka za ana­li­zu ko­ja će bi­ti do­stup­na na­šim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma. Pro­šle go­di­ne je uze­to 1.800 bes­plat­nih uzo­ra­ka. Ima po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča ko­ji pri­me­nju­ju naj­sa­vre­me­ni­ja do­stig­nu­ća na­u­ke na svo­jim nji­va­ma i to se vi­di na te­re­nu. Ti po­ljo­pri­vred­ni­ci od­ska­ču od onih ko­ji to ne prak­ti­ku­ju. Oni ko­ji ne vr­še ana­li­ze ze­mlji­šta, a to je osno­va po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vod­nje, jed­no­stav­no ka­ska­ju za osta­li­ma ko­ji to ra­de i ja­ko te­ško im je po­mo­ći. Ape­lu­jem da se svi okre­nu ana­li­zi ze­mlji­šta, jer će to vr­lo br­zo bi­ti vi­dlji­vo na nji­ho­vim po­lji­ma – na­po­mi­nje Na­sto­vić.

Sa­nja Sta­ne­tić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.