25.05.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Vučićev favorit

Sve se manje spekuliše da li će Branislav Nedimović otići na novu funkciju, a sve se više nagađa ko će biti novi gradonačelnik Sremske Mitrovice.
Moja želja je da ostanem na čelu Sremske Mitrovice, ali to ne znači da, ako budem pozvan, neću prihvatiti neku drugu funkciju u vlasti. Tim rečima je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, prema izjavama bliskih partijskih saradnika, na sednici Gradskog odbora SNS, koja je održana u petak 20. ovog meseca, odgovorio na pitanja onih koji žele da znaju da li odlazi na novu funkciju.
A taman se mislilo da je izjava gradonačelnika Sremske Mitrovice Branislava Nedimovića objavljena nedavno u jednom beogradskom dnevnom listu, razvejala i poslednja nagađanja vezana za Vučićevog „mladog lava“ i njegovo mesto u kadrovskoj slagalici nakon ovogodišnjih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji? Od čoveka „tipovanog“ za predsednika vojvođanske vlade, pa zatim ministra u novoj Vučićevoj vladi, Nedimović se (prema sopstvenim rečima), čekajući da vidi rasplet u kadrovanju, zvanično ipak složio sa činjenicom da mu je Sremska Mitrovica najsigurniji deo vlasti, pa su njegove poslednje izjave sve više išle u tom pravcu. Kada bi karijeru nastavio na funkciji mitrovačkog gradonačelnika; ovo bi mu bio treći mandat na toj funkciji. Još malo pa bi počeo da liči na onog Palmu.
Ali, eto.
Enigma zvana Nedimović, koga beogradski nedeljnik NIN vidi kao Vučićevog ličnog favorita, može još malo da traje. Uostalom, da Nedimović nije čekao koju će mu funkciju nameniti Vučić, bilo u partijskom, ili vrhu vlasti (moguće i obe), ne bi ni bilo nejasno zašto još uvek ne zakazuje konstitutivnu sednicu Skupštine grada, kao druge sremske sredine. Kako god, Nedimovićevo često pojavljivanje u medijima, koji rado u njemu vide „Pajtića umesto Pajtića“, ministra za ovo ili ono, pretvorilo je prvog naprednjaka Sremske Mitrovice u svojevrsnu enigmu, odnosno „zagonetnu ličnost“ pogodnu za političko potkusurivanje. Tako je piscu ovih redova, posle teksta koji je nedavno objavljen u mitrovačkim M novinama, koji se bavi time ko će obavljati funkciju vojvođanskog premijera, upućeno dobronamerno upozorenje i objašnjenje da bi u Vojvodini moglo doći do problema unutar SNS ako premijer ne bi bio dugogodišnji Vučićev saradnik Igor Mirović, koji slovi za najizvesnije rešenje za ovu funkciju.
Oni koji nemaju drugih argumenata protiv mitrovačkog gradonačelnika u unutarstranačkim nadgornjavanjima, umeju da kažu kako neki Nedimoviću zameraju što je dugo godina bio član DSS. Što je baš i nije neki razlog, jer članovi SNS koji su danas na stranačkim funkcijama teško da nisu bili makar u radikalima, bez obzira iz koje stranke došli. Uostalom zašto bi se Nedimoviću zameralo što je bio član DSS, ako mu niko ne zamera dobru saradnju sa DS-om, čak i u vreme dok je član SNS? Što se može objasniti time da je DS do sada bila u pokrajinskoj vlasti. Dobra saradnja Nedimovića i Pajtića pokazala se korisnom za Sremsku Mitrovicu u jednom momentu, a kako će stvari teći ubuduće bumo vidli. Nedimovićev politički flert sa Pajtićem prestao je onog momenta kada je upoznao Vučića.
Oni koji Nedimovića vide kao Vučićevog ličnog favorita, ne navode kada je otpočelo prijateljstvo srpskog premijera i mitrovačkog gradonačelnika, ali Nedimovićev politički kurs se naglo menja posle poplava 2014. godine, kada je postao heroj na savskom bedemu, često hvaljen u Vučićevim izjavama.
Što se Sremske Mitrovice tiče, ovde se sada više govori o tome ko će Nedimovića da nasledi na mestu gradonačelnika, nego da li će mitrovački gradonačelnik da ode na novu funkciju. Svi očekuju da će stvari biti konačno poznate nakon sednice Glavnog odbora SNS, koja treba da bude održana 28. maja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.