20.04.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Zagonetna ličnost

Nekako smo se kanda toliko navikli na česte izbore, da nas malo toga može ozbiljno iznenaditi. Ipak, neki mediji, a naročito portali naklonjeni kolektivnom članu najvećeg broja stranaka u Sremskoj Mitrovici, Nenadu Lemajiću, veoma su živo zainteresovani za političku sudbinu aktuelnog mitrovačkog gradonačelnika Branislava Nedimovića. Lemajiću naklonjeni portal već uveliko priča da Nedimović ipak neće biti novi pokrajinski premijer, ali da svakako odlazi u vojvođansku administraciju.

Izvesno je da će Mitrovica, nakon ovih izbora, dobiti novog gradonačelnika. Kako stvari stoje, Branislav Nedimović će preći na novu funkciju, pretpostavlja se – u pokrajinsku administraciju. Naravno, preduslov za sve ovo je pobeda koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.
Gradski odbori svih važnijih stranaka uglavnom su, zvanično ili ne, istakli kandidate za eventualnu gradonačelničku funkciju u slučaju da pobede ili budu deo postizborne pobedničke koalicije.
Mada je dosadašnji gradonačelnik Nedimović u javnosti često pominjan kao kandidat za pokrajinskog premijera, najverovatnije je služio kao gromobran za otrovne političke strelice drugih stranaka kako bi skrenuo pažnju sa glavnog kandidata, kojeg, opet, treba tražiti u krugu viđenijih novosadskih naprednjaka (Vučević, Mirović, Gojkovićka). U svakom slučaju, Nedimoviću se, u najmanju ruku, smeši fotelja u pokrajinskoj administraciji – piše dotični portal.

Beogradski nedeljnik NIN, koji je među prvima objavio mogućnost da se Nedimović nađe na čelu vojvođanske vlade, ne odustaje od takve mogućnosti, o čemu piše i u broju koji je pred čitaocima bio prve nedelje aprila. Izgleda da se svi bave Nedimovićevom karijerom više nego on sam. Mitrovački gradonačelnik, za razliku od medijskih kladioničara, ne pokazuje predizbornu nestrpljivost. M NOVINE su, ako se sećate, prve pisale o tome da se baš ne bi preterano radovao funkciji premijera, ali da sve zavisi od toga s kim Aleksandar Vučić nakon izbora napravi dogovor o vršenju funkcije pokrajinskog premijera. Kao što su pisale o tome da mu može zapasti i posao republičkog ministra, ili pokrajinskog sekretara.
Česti Vučićevi dolasci u Sremsku Mitrovicu pokazuju da prvi čovek SNS i te kako računa na Nedimovića. Ipak, mitrovački gradonačelnik pomalo deluje kao ona zagonetna ličnost iz te-ve kviza, što je možda i najbolje za njega u ovom trenutku. Ako ode na novu funkciju, teško da će se odreći uticaja na Sremsku Mitrovicu, kao što se i jedini sremski grad neće tek tako odreći njegovih usluga, ma na kojoj funkciji se ubuduće nalazio.
Bez obzira na one koji se klade na koju će funkciju nakon ovogodišnjih izbora otići Branislav Nedimović, po meni je zanimljivije ko će biti broj dva u mitrovačkom parlamentu. Za to mesto se grčevito bori Nenad Lemajić, koji de fakto, zajedno sa dr Miroslavom Kendrišićem vodi ogranak Pajtićeve Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici. Mitrovački DS, za razliku od drugih demokrata, trudi se da glumi lažnu opoziciju, dok u stvarnosti predstavlja vazelin za podmazivanje vlasti koju vrši SNS. Jedinu pravu opoziciju predstavlja Aleksandar Prodanović sa svojom političkom grupacijom, čovek kome je svojevremeno Lemajić, uz pomoć Pajtića, praktično ukrao stranku. Mada, krađa stranke nije razlog što Prodanović misli da delovanje Lemajića i Kendrišića treba da preispita Agencija za borbu protiv korupcije.
Razlog je krađa milionske cifre iz gradskog budžeta, a po krivičnoj prijavi ovim pitanjem se trenutno bave Tužilaštvo i Policijska uprava.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.