Kolumna: Izvestan pogled

Gašić i novinari koji lako kleknu

Toliko je toga ovih dana napisano i rečeno o ministru Bratislavu Gašiću i njegovoj prostačkoj izjavi da voli novinarke koje lako kleknu, da ne bih rekao ništa novo komentarišući taj ispad. Nije to prvi put, setimo se recimo barapske poruke ministra Koštuničine vlade Velje Ilića, svojevremeno, kada je preko telefona poručivao Olji Bećković da bi joj dao da mu lako klekne, ali neće jer je po njegovim merilima ružna. Valjda da bi dokazao da nije peder, novinare muškog pola je šutirao u studiju.
Ministar Gašić nije imao sreće kao Velja Ilić, jer je premijer Aleksandar Vučić izričito rekao da ministar odbrane mora biti smenjen, pa je to bio jedan od retkih momenata oko koga su se ujedinili i opozicija i vlast.
Da li će Gašić biti smenjen, ili će podneti ostavku, nije najvažnije. Ono što mene posebno impresionira jeste ponašanje onih koji sebe nazivaju novinarima.
Jer, da li bi se Gašić recimo usudio da kaže da voli narodne poslanice koje lako kleknu, policajke koje lako kleknu, oficirke, lekarke, profesorke, sudinice i mnoge druge koje lako kleknu? Teško da bi smeo da se usudi da ove reči izgovori bilo gde drugde, sem možda u Parovima i Farmi.
Ovom izjavom, Gašić je samo do kraja ogolio kakav odnos političari imaju prema novinarima. I teško da bi na ovaj prostakluk reagovali i sami novinari da ih svojom izjavom nije ohrabrio premijer Vučić. I umesto da bojkotuju ministra, oni su pristali na još jednu njegovu uvredljivu epizodu, kada su otišli na njegovu konferenciju za novinare, na kojoj im nije bilo dozvoljeno da postavljaju bilo kakva pitanja.
Šta da se radi, takav je Bata Gašić i njemu je, što bi rekao Aleksandar Vulin, ipak najteže. Što bi i meni bilo kada bi me Aleksandar Vučić smenio sa mesta ministra odbrane. Ali, snaći će se on već, u to uopšte ne sumnjam, nego šta ćemo sa tolikim poniženim i uvređenim novinarkama i novinarima.
Da se ne lažemo, novinari su oduvek smatrani za poslugu vlasti. Mediji su bili državni, a novinari državni službenici. Na dvorskim lovovima pripadalo bi im mesto uz konobare, šofere i goniče pasa. Ipak, iz nekog razloga su po sistematizaciji bili vođeni pod šifrom društveno – političkih radnika, koja se nije mnogo razlikovala od šifre dvorske lude, s obzirom da ovih kadrova (dvorske lude, to jest) nije zvanično bilo u preozbiljnom jednopartijskom društvu. Mada, bilo je i onda novinarki i novinara koji su umeli lako da kleknu, čak i lako da legnu, ali im se zbog toga od strane političara nisu upućivali komplimenti na javnom mestu.
Novinarke nisu bile tretirane kao kurve i ološ. Bar ne na javnom mestu.
Mislili smo da će se sa uvođenjem višestranačja stvari promeniti nabolje. Na žalost, promenile su se nagore. A šta se i moglo očekivati kad su vlasnici medija postali sitni lopovi, opančari i muzikanti. Novinari su postali potrošna roba ne samo za političare, nego i za svoje gazde. Kukavičluk i dvoličnost postali su prepoznatljiv znak za mnoge novinare, od kojih mnogi nisu drugačiji od svojih gazda, sem što se za razliku od njih prodaju jeftinije.
Tako to biva u besparici i besposlici, pa su mnogi pametni ljudi shvatili da od novinarstva nema poštenog hleba, napustivši ga zauvek. Jer, novinarstvo je postalo sve samo ne profesija. I zbog toga nećete videti ujedinjene novinare u borbi za svoja prava, kao što možete videti ujedinjene advokate, prosvetare, lekare…
Setite se samo, onomad kada je bivša načelnica za kulturu u Sremskoj Mitrovici Zorica Gašpar šikanirala novinarku Sremske televizije Danijelu Romandić, ko se od novinara usprotivio tome, sem novinara iz M NOVINA? Dok je lokalno udruženje novinara dalo sramnu podršku načelnici, besramno se šlihtajući kadrovskoj zvezdi nekadašnje vlasti Nenada Lemajića i DSS! Kada je taj isti Lemajić, preko dotične načelnice, zabranjivao unošenje M NOVINA u Gradsku kuću i šikanirao naše novinare, lokalni novinari iz drugih redakcija su ćutali kao mali miševi.
Zato, pre nego što nešto kažem o ministru Gašiću, moram da kažem i o nama, koji sebe nazivamo novinarima. Da mi cenimo svoju profesiju, cenili bi je i drugi. Ovako, u dobroj meri, mnogi od nas se ne razlikuju mnogo od silikonskih prostitutki iz rijalitija. S tim što su te silikonske prostitutke mnogo bolje plaćene kad lako kleknu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.