25.11.2015.
Kolumna: Izvestan pogled

Korupcija po glavi prolaznika?

Kada smo nedavno pisali o problemu koji kod građana (prolaznika i učesnika u saobraćaju) izaziva ruševna građevina u Vodnoj ulici na broju 25 u Sremskoj Mitrovici, nailazili smo na veliki javašluk i otpore kod nadležnih službi. Tek posle više naših napisa, gotovo pola godine od kako smo prvi put upozorili na ovaj problem, nadležni su se udostojili da preduzmu minimalne mere zaštite. To preduzimanje mera trajalo je čitavo jedno popodne, što znači da je moglo da se uradi i ranije. Da se htelo to jest. Ovakav bahati stav nadležnih prema zaštiti života građana, od čijih novaca ti isti nadležni primaju platu, samo po sebi govori koliko smo daleko od potrebe da javne službe zaista budu servis građana, a ne tek obični maroderi, secikese i gulikože poreskih obveznika. Kako god, nejaka snaga sedme sile, koja zahvaljujući bahatosti pojedinaca često predstavlja osmu rupu na svirali, izborila se u ime javnosti za malo poštovanja sopstvenih građana od strane nadležnih službi.
Ta naša preganjanja izazivala su donekle i podsmeh nadmoćnih bahatih likova, koji su se uspešno pravili pametni i nenadležni za zaštitu tuđih života, ali sve to ide u rok službe. Možda bi sve ovo prekrili ruzmarin, snegovi i šaš, da se nije desio novi incident, gde je samo pukim slučajem izbegnuta tragedija, koja je mogla rezultirati ljudskim žrtvama. Mada je došlo do lakšeg povređivanja uniformisanog policajca na dužnosti.
Reč je o karambolu koji je izazvan u samom centru Sremske Mitrovice, kada su se u subotu 21. novembra u 8,30 časova srušile građevinske skele na objektu poznatom pod nazivom Zlatni jelen. U neposrednoj blizini građevine nalazila su se tri motorna vozila, od kojih jedno policijsko, a samo je bog spasao vozača pasata A.B, koji je izašao iz automobila samo koji sekund pre neko što je gvozdena šipka sa srušene skele probila njegovu šajbnu. Nadležni u gradskoj upravi po pitanju odgovornosti pokazuju prstom na republičku inspekciju rada, koja je nadležna da brine za bezbednost građevine. U dotičnoj inspekciji nismo uspeli da dobijemo odgovor, što nije ni čudno s obzirom da je zaposlene u ovoj službi lakše pronaći na rekreaciji u nekom od kafića, ali to nije samo njihov specijalitet.
Kladio bih se da novinari od nadležnih neće dobiti precizan odgovor u vezi sa tim ko je odgovoran za davanje mišljenja prilikom izdavanja dozvole za rad investitoru i pod kojim uslovima. Ta skela nije srušena u nekoj opštoj nepogodi, u vreme kada je pala dunuo je vetrić koji čak ne može da sruši ni saksiju s cvećem na prozoru. Da bi se skela postavila i investitor dobio dozvolu, neko je morao da proveri da li je skela postavljena po propisu. Zašto taj deo posla nije obavljen kako treba i zašto situacija nije kontrolisana?
U moru korupcije, koja caruje posebno u inspekcijskim službama, jasno je da se odgovornost prebacuje s jedne na drugu stranu. Da bi se utvrdilo ko je zaista kriv i ko bi bio odgovoran da je došlo do tragedije sa smrtnim posledicama, potrebno je izgleda da stvar dođe na Sud.
Možda će u raspetljavanju čitavog ovog javašluka pomoći činjenica da je lakše povređen jedan policajac, što bi moglo biti nezgodno ako se stvar potegne pred nadležnim institucijama.
Osim ako se ne­ko od ovih dri­pa­ca ne usu­di da mu po­nu­di od­šte­tu ko­ja se ne mo­že od­bi­ti, da od­u­sta­ne od tu­žbe?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.