07.06.2021.
Izdvojena vest

СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ РУМА

Укинута ванредна ситуација у румској општини

Ванредна ситуација у румској општини укинута је на седници Кризног штаба, која је одржана 5. јуна, а подсетимо, проглашена је 13. новембра прошле године.

– Укинули смо ванредну ситацију, јер  су се стекли услови за то. Закључно са 4. јуном, имали смо 19 лица заражених корона-вирусом, што је значајно мање од оне границе од 55 лица, када је ванредна ситуација уведена.

Са друге стране, имамо 17.758 вакцинисаних, а 15.104 ревакцинисана грађана, што показује да се ситуација смирује и да се стичу услови да уђемо у нормалан рад и живот. Наравно, опрез и дисциплина су и даље неопходни, да не бисмо поново ушли у неку нежељену ситуацију – рекао је после седнице Слађан Манчић, командант Штаба за ванредне ситуације.

Он је додао да постоје одређени притисци различитих удружења за одржавање манифестација, пре свега на отвореном, али се сагласност није могла дати док је важила ванредна ситуација.

Слађан Манчић је захвалио свима који су учествовали у превентивном деловању, онима који су помагали било материјално или на неки други начин, али и грађанима, јер је велики број озбиљно схватио ову ситуацију.

Оцењујући како је реаговала и одговорила локална самоуправа на ову, готово две године дугу пандемију и изазов, Манчић је тај одговор оценио позитивно.

– Наш буџет је био стабилан и могао је да одговори на све изазове. Имали смо низ мера са којима смо излазили пред грађане и привреднике, мала и  средња предузећа. Онима  који су били најугроженији, јер нису могли пословати, у два наврата смо доделили новчану помоћ, а  ради се  око 300 наших предузетника. Закупци општинских локала су били ослобођени за половину закупа у ванредној ситуацији, делили смо заштитну опрему и дезинфекциона  средства, донирали  и помогли здравственим радницима који су поднели најтежи терет у овој ситуацији… Све је то омогућио стаблан буџет и одговорни људи и зато се свима захваљујем, од здравствених радника до припадника МУП-а, запосленима у јавним предузећима  и установама, као  и у Општинској управи, али  и грађанима који су били солидарни и који су схватили који су то били проблеми – указао је Манчић.

Он је истакао да се овој пандемији види крај, зато што су Влада и председник Александар Вучић обезбедили велики број различитих вакцина и што се вакцинисао велики број грађана.

–  И даље морамо радити на масовној имунизацији – пут за излазак из ове ситуације је само вакцинација, али и одговорно понашање људи  према себи и према другима. Треба да се што више нас вакцинише, јер само тако можемо да победимо ову епидемију. Такође, морамо и даље поштовати мере, држати одстојање, избегавати ризичне скупове и верујем да ћемо се у наредном периоду све више враћати у нормалу – поручио је Слађан Манчић.

С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.