29.02.2024.
Poljoprivreda

VLADIMIR LIČANIN IZ BELEGIŠA JE MEĐU 10 NAJBOLJIH MLADIH POLJOPRIVREDNIKA U SRBIJI

Poljoprivrednik nove generacije


Sa diplomom inženjera poljoprivrede nastavio život u rodnom mestu
Među 10 najboljih mladih poljoprivrednika u Srbiji, koji se bave agrarnom proizvodnjom na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije, prema oceni Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, prošle godine se našao i Vladimir Ličanin iz Belegiša, sela u opštini Stara Pazova. Mlad, ambiciozan, obrazovan, Vladimir je ratar sa svojim inovacijama, a priznanje mu prija, jer to znači da je neko prepoznao i ceni njegov rad.
Nakon stečene diplome inženjera poljoprivrede, Vladimir Ličanin iz Belegiša je odlučio da ostane u svom rodnom selu i da na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu nastavi sa ratarskom proizvodnjom uz primenu savremenih tehnologija. Još kao srednjoškolac, a zatim u toku studija, uporedo je radio sve poslove na njivi te se dobro upoznao sa ratarstvom, a njegovi projekti sa ciljem digitalizacije poljoprivrede i edukacija ratara kroz platforme, koje je pokrenuo sa kolegama doprinele su tome, da ponese priznanje Poljoprivrednik nove generacije koje dodeljuje istoimeno udruženje.
– Prvi projekat je elektronska knjiga polja, odnosno neka vrsta softvera e-ratar, i to je jedan „start up“ u poljoprivredi. S obzirom na to da do sad nisam imao iskustva sa informacionim tehnologijama i inovacijama, treba malo više vremena, nego što sam ja mislio, da se to kreira do kraja, ali mislim da ćemo do kraja godine imati jedan kompletan softver, koji će moći da koriste kako poljoprivrednici, tako agronomi i velike kompanije. Drugi projekat je seljac.co.rs i to je oglasni sajt za sve u poljoprivredi što se kupuje ili prodaje. Može da se reklamira agrobiznis ukoliko neko ima kompaniju, a treći projekat je „Agrokast“, prvi podkast za poljoprivredu u Srbiji koji postoji već skoro godinu dana i nalazi se na Jutjubu, kaže Vladimir.
U pitanju je podkast posvećen edukaciji i informisanju poljoprivrednika kroz razgovore sa odgovarajućim sagovornicima. Ovaj mladi poljoprivrednik je svestan da osim njegove struke, mora uključiti i stručnjake iz IT sektora, programere, dizajnere, a želja mu je da usavrši elektronsku knjigu polja. Sve što radi mnogo je zahtevno, dodao je Vladimir Ličanin.
– Trudim se koliko god mogu, i dok sam u traktoru, gde imam autopilot navigaciju, i dok sam u setvi, da završavam i neke druge poslove i kad god nisam ovde na porodičnom imanju ili kompaniji, završavam neke od projekata.
Z. K.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.