02.01.2024.
Ekonomija, Izdvojena vest

FRUŠKOGORSKI KORIDOR

Predsednik Vučić obišao radove na tunelu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima obišao je 2. januara radove na tunelu Iriški venac koji je sastavni deo Fruškogorskog koridora.
To je najduži tunel u Srbiji dužine 3.480 metara, dok je ceo Fruškogorski koridor dug 47,7 km i trebalo bi da se završi do polovine 2026. godine. On je izrazio zadovoljstvo kvalitetom radova koje na ovom tunelu izvode kineski radnici.
Podsetimo Fruškogorski koridor, koji povezuje Novi Sad i Rumu, započeo je da se gradi 1. maja 2021. godine, a radove izvodi kineska firma CRBC.
Po rečima ministra građevinarstva Gorana Vesića, ovaj projekat Fruškogorskog koridora i tunela se realizuje ispred ugovorenog roka.
Vučić je prilikom obilaska radova istakao da je u Srbiji u toku izgradnja 642 kilometra brzih puteva i saobraćajnica, a da se u ovoj godini očekuje završetak 167 kilometara tih puteva.
Ukazao je da će se sledeće godine morati započeti i projektovanje proširenja auto-puta Beograd – Novi Sad, iako će železnički saobraćaj preuzimati sve više putnika.
Naglasio je i da prvi put Vojvodina dobija najviše novih kilometara auto-puta i brzih saobraćajnica.
Predsednik Vučić je rekao i da je Fruška gora jedan od najlepših krajeva Srbije i nije čudo da je zato na njoj podignuto čak 16 manastira.
Tunel Iriški venac na Fruškogorskom koridoru ima dve cevi, što znači da je reč o dužini tunela od sedam kilometara, širina kolovoza je osam metara sa dve saobraćajne trake po smeru. Planirane su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje mogu proći u slučaju požara, saobraćajnih nesreća ili drugih nepredviđenih situacija.
Za vozila i kamione se planira izgradnja dva vezna tunela kroz koje će moći da prođu ako ostanu u kvaru, kao i izgradnja kontrolnog centra koji će nadgeldati saobraćaj u tunelu ispod Iriškog venca.
Radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora koštaju 606 miliona evra.
Zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem radove na tunelu su obišli Igor Mirović, pokrajinski premijer, Goran Vesić, minsitar građevinarstva, Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije, Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig, Aleksandra Ćirić Bošković, predsednica rumske opštine i predstavnici izvođača radova, kineske kompanije CRBC.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.