29.11.2023.
Društvo, Izdvojena vest

DOM ZDRAVLJA

Novi ultrazvučni aparat u Rumi

Iako lokalne samouprave više nisu osnivači domova zdravlja, rumska opština svake godine izdvaja značajna sredstva u opremanje i poboljšanje uslova rada Doma zdravlja.
Nedavno je Dom zdravlja dobio novi mamograf u vrednosti 15,5 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a sada je rumska opština ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala savremeni ultrazvučni aparat marke „Filips“.
Za ovaj UZ aparat, koji će se koristiti za ginekološke preglede, obezbeđeno je oko pet miliona dinara, a u ovoj ustanovi se dnevno obavi dvadesetak ultrazvučnih pregleda.
Aleksandra Ćirić Bošković, predsednica Opštine Ruma posetila je službu za ginekologiju gde je instaliran novi UZ aparat.
– Ovo će veoma značiti za uspešniji, bolji i kvalitetniji pregled, pogotovo kod žena koje su u drugom stanju, ali i kod redovnih ginekoloških pregleda. Aparat omogućava savremenije i bolje dijagnostikovanje svih anomalija, tako da će sve žene sa teritorije naše opštine sada imati besplatan i detaljan pregled, istakla je predsednica Ćirić Bošković.
Ona je najavila i dalja ulaganja, ne samo u opremu, nego i uređenje i rekonstrukciju Dečijeg odeljenja, a narednih godina, fazno, i u ostala odeljenja Doma zdravlja.
Dr stom. Jelena Stojanac Mračević, direktorka Doma zdravlja je istakla da je ova godina bila izuzetno značajna za Dom zdravlja zbog velikih ulaganja u opremu neophodnu za rad.
– Pored novog rendgen aparata, novog mamografa, danas je i Služba
za zdravstvenu zaštitu žena dobila novi ultrazvučni aparat čime je zamenjen onaj iz 2009. godine.Ultrazvučna dijagnostika, kao neškodljiva
metoda, nezaobilazna je u dijagnostici oboljenja, utvrđivanju trudnoće i praćenju rasta ploda, kaže Stojanac Mračević.
Ona je zahvalila lokalnoj samoupravi koja kontinuirano ulaže u ovu zdravstvenu ustanovu kako bi se građanima omogućila bolja zdravstvena zaštita.
– Mi imamo edukovan, stručan, kvalitetan kadar koji će ovu opremu iskoristiti na najbolji mogući način u korist naših pacijenata, rekla je direktorka rumskog Doma zdravlja.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.