23.11.2023.
Kultura

OBELEŽEN JUBILEJ

Pola veka mitrovačke galerije


Veliki jubilej sremskomitrovačke Galerije „Lazar Vozarević“ obeležen je svečano 17. novembra. Velikom broju građana ova ustanova kulture otvorila je svoja vrata i prikazala dela slavnog umetnika. Galerija čuva sećanje i dragoceno nasleđe, za buduće generacije.
– Obeležavamo pola veka od kako je prvi put legat Lazara Vozarevića prikazan u Sremskoj Mitrovici, od kako galerija koja nosi njegovo ime i postoji kao samostalna ustanova. Kao deo aktivnosti obeležavanja jubileja galerije, postavljena je originalna izložba, identična onoj sa otvaranja galerije, kako su je postavili Lazar Trifunović i Đorđe Panić. Otvaranje smo zamislili kao mali put kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Prvi naš dugoočekivani plan jeste izdavanje monografije o Lazaru Vozareviću, to je nedosanjana želja svih ovih godina ili decenija, a sa sigurnošću mogu da najavim izlazak monografije za sledeću godinu. To je prvi zadatak za budućnost, krenuli smo sa nekim novim materijalima, sa nekim novim prezentacijama, svi mogu da ih pogledaju, biće deo stalne postavke. Dalje, pred nama je edukacija i neke nove izložbe kazala je nedavno imenovana na mesto v. d. direktora galerije, Marija Vuruna.
Prisutnima se obratila i istoričarka umetnosti Ana Panić, kćerka prvog direktora mitrovačke galerije, Đorđa Panića, koji je kao što je već navedeno, pripremao sa Lazarom Trifunovićem postavku izložbe pre pola veka.
– Lazar Trifunović je pozvao mog oca, koji je kod njega i diplomirao, kad je galerija osnovana da bude direktor, tako da su zajedno radili na njenom uobličavanju, osnivanju i otvaranju. Tako je počeo tridesetogodišnji put mog tate sa Mitrovicom koji je bio veoma uspešan. Učinio je mnogo na pozicioniranju galerije u oblasti izalagačke umetnosti, ne samo u Vojvodini, Srbiji, nego i u Jugoslaviji. Galerija je imala vrlo živ umetnički život toliko dugo i drago mi je što je na njenom čelu ponovo neko ko je istoričar umetnosti. Slike su sređene, konzervirane, prostor je obnovljen, vraćaju se dani slave za ovu galeriju, istakla je Ana Panić.
Izložbu je prokomentarisao i prof. dr Jerko Denegri, kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu.
– Lazar Vozarević je jedna od vrhunskih ličnosti srpske umetnosti druge polovine 20. veka, u nekoliko velikih faza, u ovoj početnoj figurativnoj i posle apstraktnoj. Ova ustanova čuva njegova dela, njegovu dokumentaciju, tako da je uvek zanimljivo i važno videti to nasleđe, smatra Denegri.
Prvi put u našoj zemlji viđen je projekat virtuelne restauracije Vozarevićevog dela. Reč je o eksperimentu koji donosi novine u restauratorskoj praksi, kroz svetlosnu komoru koja je gledaocu veoma privlačna.
A. D.
Foto: B. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.