10.11.2023.
Kolumna: Malo izoštreno, Kolumne

MALO IZOŠTRENO

Politička škola Ištvana Pastora

Kada se poslednji put sreo sa Aleksandrom Vučićem, najvažnijim saradnikom i prijateljem u njegovoj celokupnoj političkoj misiji, prekinutoj smrću 30. oktobra, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je od njega zatražio samo da vanredni izbori ne budu 24. decembra, na Badnji dan rimokatolika. Sve ostalo činilo mu se da je uređeno i usmereno, i da može da ode. A to „ostalo“ je, prema Vučićevim rečima, „izvlačenje srpskog i mađarskog naroda iz ralja sukoba“.
Ištvan Pastor je preuzeo vođenje najveće stranke vojvođanskih Mađara 2007. godine, kada su njegovi najozbiljniji rivali u mađarskom glasačkom telu prikupljali političke poene obećavanjem teritorijalne autonomije, koja je neminovno morala da vodi nerazumevanju sa Srbima. Već na kraju trećeg mandata na čelu stranke „stvari“ su možda vraćene u normalu, pa je Pastor bio blizu odluke da funkciju prepusti nekom mlađem, kada bi ga verovatno zamenio mladi funkciner stranke Balint Juhas, dokazan u vođenju fondacije Prosperitati i njenog Programa razvoja privrede u Vojvodini uz podršku mađarske vlade. Odlučio je da se ipak kandiduje i, razume se, pobedio. Njegovi kritičari iz mađarske manjine ovo su razumeli pogrešno: navodno je Pastorova navika da vodi stranku prerasla u potrebu da je vodi.
Dobronamernima je, međutim, bilo jasno da se iskusni političar brinuo za sudbinu „istorijskog dogovora“ sa Srbima, i da mu se učinilo rizičnim da vođenje stranke prepusti drugome pre no što se ona dubinski navikne na nemešanje u unutarsrpsko pitanje stepena autonomije Vojvodine.
Iskusni predsednik je iskoristio preostalo vreme karijere i života da stranku navikne na blagodati neteritorijalne personalne autonomije i da joj navika pređe u trajnu programsku potrebu.
Da li je Ištvan Pastor u tome uspeo videće se pri izboru novog predsednika stranke. Bude li izabran dr Balint Pastor, mladi a već iskusni političar, Ištvanov sin, to će u izvesnoj meri da bude i znak da se stranka navikla na svoj kurs nemešanja Mađara u unutarsrpsko pitanje stepena autonomije Vojvodine.
Ovi, najbolji u istoriji, odnosi između Srba i vojvođanskih Mađara nastali su, pre svega, odustajanjem Mađara od pomaganja vojvođanskim autonomašima u podebljavanju avnojevske granice unutar Srbije.
Pastor je preuzeo vođenje stranke koja je svjevremeno imala i razumevanje za opšte težnje tzv. vojvođanskih partija za podebljanje avojevske granica duž Save i Dunava, ali je morala pred svojom, mađarskom, javnošću da iskazuje i razumevanje za težnje „radikalnijih“ partija mađarske manjine ka personalnoj autonomiji, to jest teritorijalnom organizovanju opština sa mađarskom većinom. Možda je balansiranje i doprinelo da najveća stranka vojvođanskih Mađara pronađe politiku kroz koju će mađarska manjina ostvarivati sve svoje vitalne interese bez štete po vitalne interese države i bez podozrenja većinskog naroda Srbije.
U nedavnom intervjuu Politici Ištvan Pastor je doslovno rekao: „Možda zvuči patetično, kao da je preterano, ali nije. Posebnost situacije bih mogao iskazati činjenicom, koja je veoma retka kod manjinskog političara, gotovo nepoznata, a mogao bih je opisati tako da odavno u meni, u mojim saborcima, ne postoji sukob prilikom zastupanja interesa svoje domovine i svoje nacije, odnosno svoje matične države.“
Neki će reći da je ovakvu politiku Mađara u Vojvodini opredelio savez SNS i SVM, i biće u najvećoj meri u pravu, ali će ostati i dužni idejama nekih prvaka mađarske manjine izvan Pastorove stranke. Naime, i SVM je u svom političkom programu imao, pored dograđivanja pokrajinske autonomije, i cilj manjinske teritorijalne autonomije u Vojvodini, ali je tek sa tzv. Mađarskom koalicijom pred izbore 2008. bio prinuđen da se suoči sa favorizovanjem težnje ka personalnoj autonomiji. Tada je Jožef Kasa, počasni predsednik stranke, čak upozoravao na moguću štetu po SVM od radikalizacije projekta teritorijalne autonomije mađarske manjine, jer je proglašenje nezavisnosti Kosova veoma suzilo prostor za svaku priču o ovoj autonomiji.
Nije sporno da su razumevanje i lična prijateljstva u trouglu Vučić ‒ Pastor ‒ Orban doprineli oblikovanju bezmalo idilične političke scene u Vojvodini, ali ključni doprinos imalo je sazrevanje političke ideje u najjačoj partiji vojvođanskih Mađara, koja sada pitanje stepena autonomije Vojvodine unutar Srbije ostavlja Srbima, i razliku između vojvođanskih Srba i Srba u tzv. centralnoj Srbiji svodi na razliku između širokih gaća i ukrojenih pantalona. Koje više ne nose ni prvi ni drugi. Posebnost Srba u Vojvodini, na kojoj je ceo buket malih stranaka gradio svoje programe, raspala se kao mehur od sapunice i, kao rezultat, izbacila novi osećaj većine Srba u Vojvodini: da su veći Srbi od Srba u centralnom delu države.
Dragorad Dragičević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.