06.11.2023.
Izdvojena vest, Sport

PROMOCIJA BOKSERSKOG SPORTA U SREMSKOJ MITROVICI

Više dece u sali, manje problema na ulici

Kada smo u jednom od prošlogodišnjih izdanja „M novina“ predstavili rad Bokserskog kluba „Srem“ u novim klupskim prostorijama na Bulevaru Konstantina Velikog, u mitrovačkom klubu priželjkivali si u najavili veliki bokserski spektakl, sa idejom promocije boksa kao plemenite veštine i rada samog kluba čiji je cilj da okupi što više takmičara i rekreativaca. Takav sportski spektakl dogodio se u subotu, četvrtog novembra 2023. godine u prostorijama BK „Srem“ gde je uz podršku Grada Sremske Mitrovice organizovan revijalni javni sparing. Ovom događaju, pored takmičara iz prijateljskih bokserskih klubova prisustvovalo je i mnoštvo posetilaca, kao i predstavnici nacionalnog bokserskog saveza. Otvarajući mitrovački revijalni sparing trener u BK „Srem“ Dušan Klincov zahvalio se prisutnima i pohvalio članove kluba koji su boks prepoznali kao „svoj pravi sportski put“, pozivajući mlade da se u većem broju priključe treninzima kluba. U ime domaćina i organizatora, predsednik kluba Marko Kranik i Dušan Klincov uručili su zahvalnice svima koji su pomogli subotnji događaj – sekretaru Sportskog saveza Grada Sremske Mitrovice Nemanji Crniću, predstavniku Bokserskog saveza Srbije Manetu Marčeti, predstavnicima „komšijskih“ bokserskih klubova iz Srema, Pančeva i Žablja. Zahvalnica je pripala i predstavnicima medija, odnosno Crvenom krstu Sremske Mitrovice. Nešto više od godinu dana rada Bokserskog kluba „Srem“ u novim prostorijama proslavljeno je uz svečanu rođendansku tortu, nakon čega su usledile revijalne sparing borbe. Takmičarski rezultati ovde nisu bili u prvom planu, a mitrovačka publika bila je u prilici da vidi kvalitetne i interesantne mečeve u kojima su učestvovali momci i devojke različitih uzrasnih kategorija.

Profesionalni bokser i najbolji takmičar kluba Dušan Klincov već godinu dana radi kao trener Bokserskom klubu „Srem“ . Smatra da je ova revija veoma značajna za boks u Sremskoj Mitrovici jer je klupska vizija proširenje i promovisanje popularnosti bokserskog sporta ne samo u ovom gradu već i čitavoj Srbiji.
– Na javnim sparinzima sastaju se svi klubovi koji žele da učestvuju, a mi uparujemo slične takmičare tako da to izgleda lepo. U ovom sparingu kod nas neće biti bitan pobednik, jer smo odlučili da bukvalno svi budu pobednici. Svi će biti pobednici i dobiti zlatne medalje, jer ovo pravimo da deci bude zanimljivo, da oni iz dana u što većem broju dođu u našu salu, jer ćemo sa više dece u sali imati manje problema na ulici, rekao je trener Klincov.

On je izneo podatak da u „Sremu“ trenutno trenira sedamdesetak „klinaca“ i da starost članova nije od presudnog značaja. Po njegovim rečima, broj članova koji treniraju boks u mitrovačkom klubu veći je nego u mnogim okolnim klubovima. Klincov kaže da je profesionalni trener i sportski fakultetski profesor iz Kazahstana Rinat Tanakov bio sprečen da prisustvuje subotnjoj bokserskoj reviji, ali će već u sredu 8. novembra u prostorijama gradskog kluba održati demonstracioni trening i predstaviti savremena dostignuća u boksu. Treneru „Srema“ i ljudima iz kluba u planu je da naredne godine oforme takmičarsku ekipu za Prvu ligu Srbije jer smatraju da Sremska Mitrovica ima perspektivnih boksera i da je oduvek bila sredina koja je volela i poznavala boksersku veštinu. Jedno vreme mitrovački bokseri čak su dominirali srpskim ligaškim takmičenjem, pa je cilj kluba potpuna reafirmacija boksa i povratak na staze slave, kojih se mnogi sećaju po „dubke“ punim halama na bokserskim mečevima.

Nemanja Crnić, sekretar Sportskog saveza Grada koji u ime lokalne samouprave aktivno podržava i pomaže aktivnosti BK „Srem“, ponovio je činjenicu da je boks jedan od sportova sa najdužom tradicijom u Sremskoj Mitrovici, ali je na žalost tokom devedesetih godina na nivou cele Srbije doživeo veliki pad. On je izneo uverenje da mitrovački klub ima snage da postane jedan od najboljih u državi, pa je i ova promocija boksa značajna, kako za sam klub i dolazak novih takmičara, tako i za značajniji povratak mitrovačke publike.

D. Mostarlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.