22.09.2023.
Aktuelno, Izdvojena vest

SREM

Situacija sa virusom korona u Sremu je stabilna

SREMSKA MITROVICA: ZA SADA STABILNO, JUČE 25 TESTIRANIH
Dvoje pacijenata, od testiranih 25 u Sremskoj Mitrovici tokom jučerašnjeg dana dobilo je pozitivan rezultat na virus korona, potvrđeno nam je u Domu zdravlja. Situacija sa ovom zarazom se ocenjuje kao stabilna.

NEMA POTVRĐENIH SLUČAJEVA ZARAZE VIRUSOM KORONA U INĐIJI
Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Inđija je stabilna, potvrdio je za M novine doktor Dragan Đorđević, direktor Doma zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ i dodao da nema potvrđenih slučajeva obolelih od Kovid 19 infekcije na teritoriji te sremske opštine.
– Postupamo po preporukama radne grupe Ministarstva zdravlja Republike Srbije vezano za Kovid infekciju, tako da se situacija svakodnevno prati i ponašamo se u skladu sa tim. Ukoliko dođe do oboljevanja, nadam se da će biti blaža klinička slika kao što je, do sada, potvrđeno kod slučajeva koji su zabeleženi u drugim delovima naše zemlje. Preporuka je da zaposleni i pacijenti nose zaštitne maske tokom boravka u našoj ustanovi i to se poštuje, rekao je dr Đorđević i dodao da će, ukoliko bude bilo potrebe, oformiti crvenu zonu kako bi pacijenti kod kojih se sumnja na Kovid bili izolovani.
M. Đ.

STARA PAZOVA – STABILNO

Jesmo li se previše opustili i da li smo spremni na još jedan talas korone, nošenje maski, testiranje i pozitivan rezultat? Nedavno je u Srbiji potvrđeno prisustvo novog soja korone „Eris“, a glavobolja, kašalj, malaksalost i temperatura su najčešći simptomi na koje se ljudi trenutno žale. Ipak, u staropazovačkoj opštini nisu primetne velike oscilacije kada pričamo o Kovidu.
– U našoj Opštini situacija je dobra. Ako uporedimo sa septembrom prošle i pretprošle godine, onda je epidemiološka situacija značajno bolja. Sa druge strane ako uporedimo sa letom i prolećem, ipak je primećen blagi porast broja pacijenata koji se javljaju zbog simptoma akutne respiratorne infekcije, navela je Biljana Grubić Dedijer, načelnik odeljenja opšte medicine Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“.
Doktorka Grubić Dedijer je dodala da se u staropazovačkom domu zdravlja optimalno po lekaru dnevno javi jedan do dva pacijenta sa pomenutim simptomima, a na osnovu krvne i kliničke slike na testiranje su poslata tri pacijenta ove nedelje, a ni jedan test nije bio pozitivan.
Iako su na nivou Srbije mnoge kovid ambulante zatvorene, Mikrobiologija u Staroj Pazovi i dalje radi i tu se svi pacijenti kod kojih se posumnja na ovaj virus mogu testirati.
N. B.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.