Izdvojena vest, Sport

FILIP ČARNOPISKI, ATLETIČAR „SIRMIUMA“ I OSVAJAČ BALKANSKOG „SREBRA“ ZA MLAĐE JUNIORE

Filipov hod utabanim šampionskim putem


У прошлом броју „М новина“ објавили смо вест да је млади атлетичар „Сирмиума“, бацач диска Филип Чарнописки хицем од 54,30 метара освојио сребрну медаљу на Балканском првенству за младе јуниоре у турском граду Сивасу. Одличје је освојено у јакој конкуренцији такмичара из 25 држава, а млади јуниор и његов стручни штаб били су фокусирани на овај атлетски шампионат од почетка године. Филипа је од „злата“ делило свега двадесетак центиметара. Уверен да ће после овог резултата имати додатну мотивацију да квалитетно ради и у наступајућем периоду, није се оптеретио чињеницом да му је победа на Балканијади била надомак руке. Каже да је на свом првом међународном такмичењу задовољан другим местом, нарочито после напорног дводневног путовања до Турске.
Филип Чарнописки је момак рођен 2006. године који је атлетску каријеру започео у Руми, граду у коме живи и похађа тамошњу гимназију. Атлетиком се бави од дечачких дана када је искусио прве спринтерске дисциплине, а потом се у АК „Рума“ окушао у бацању кугле и диска. Када су Филипов квалитет и перспектива постали очигледни, јавила се потреба да у циљу такмичарског напретка пређе на професионални рад у афирмативној атлетској средини. Тако је августа прошле године момак из Руме дошао у сремскомитровачки „Сирмиум“, у руке вероватно најквалитетнијих учитеља бацања диска које у овом тренутку може да има. У питању су шампионка многих међународних и домаћих такмичења, државна рекордерка и српска олимпијка Драгана Томашевић и њен тренер Данило Кртинић.

Филип и Драгана су такмичарска и тренерска будућност српске атлетике

Пред атлетским тренером Данилом Кртинићем налази се нови изазов да после више од двадесет година рада са Драганом Томашевић помогне да се формира још један шампион у бацању диска. Уједно и сама Драгана стиче неопходно тренерско искуство, а како рече сам тренер Кртинић, уз млађе такмичаре и тренере и он свакодневно учи, јер је рад са бацачима диска по правилу динамичан и не постоје устаљене и идентичне шеме тренинга које се могу понављати. Кртинић сматра да су Филип и Драгана будућност српске атлетике, те их саветује да прате савремене атлетске трендове и свакодневно уче, нарочито кроз почетне поразе који младе такмичаре подстичу на бољи рад. По његовим речима, одлазак на велика такмичења представља главни циљ јер је то прилика да се упознају квалитетни спортисти и људи. Најбољи сведок томе управо је Драгана Томашевић, петострука учесница Олимпијада, Европских и Светских првенстава. Драгана је по окончању каријере прошле године из такмичарских патика „ускочила“ у тренерске. У овом тренутку она и Филип одлично се разумеју а њени савети свакако су од велике користи. Има ли бољег мотива да Филип Чарнописки сања о Олимпијади после Драганиних прича о животу у олимпијском селу или тренинзима са најбољим спортистима света. Томашевићева тврди да је разлика између мушких и женских бацача првенствено у њиховој психичкој конституцији, премда је и техника избачаја диска нешто другачија. У Филиповом такмичарском развоју, још увек најбоља српска бацачица диска препознаје себе у млађим годинама и труди се да му разреши неке дилеме или недостатке које је имала у млађем узрасту. За Филипа каже да је довољно брз и експлозиван, а пошто се бави музиком, добар је и познавалац ритма, што је у бацању диска често од кључне важности. Преласком у јуниорску категорију конкуренција ће бити јача, баш као и тежина диска које је нешто већа. Пред Филипом је изазован спортски пут а тренери сматрају да је прва година његове такмичарске трансформације била одлична.
– Следи период преласка и адаптације на нови диск и јуниорску конкуренцију, за шта треба доста посла и труда, али свакако да има много простора за напредовање и добар рад. Филип је млад спортиста и треба постепено да учи – корак по корак. На исти начин и сама сам напредовала са тренером Кртинићем. Свакако, да су наредних годину или две јако битне за његову каријеру, јер ће се управо у том периоду дефинисати и показати многе ствари, каже Драгана Томашевић.
У мушком бацању диска Србија још трага за квалитетним сениорима. По свему до сада виђеном Филип Чарнописки има предиспозиције да остави озбиљан траг у овом спорту. Пред њим су свакако важне професионалне и животне одлуке које су изазов за сваког јуниора који после завршетка средње школе бира свој животни позив.

Искусни атлетски тандем посветио се „брушењу“ талента румског седамнаестогодишњака у озбиљан такмичарски потенцијал. О заједничком професионалном раду у последњих годину дана говоре и Филипови резултати из 2023. године. Већ у марту на Зимском бацачком купу за младе јуниоре до 18 година тријумфовао је побољшавајући лични рекорд за читавих 5 метара. Очекивања су реално постала већа, али је уз захтевне тренинге који су предуслов добрих резултата уследила неугодна повреда. Руптура прсног мишића у много чему га је омела пред почетак летње сезоне, јер три до четири недеље није бацао диск. После постепеног повратка и увођења у тренинг пуног интензитета уследило је Првенство Србије у Новом Пазару. Овде је лични рекорд поправљен за неких 14 центиметара, што је био одлична наговештај пред EYOF – Европске олимпијске игре младих. Овде је као петопласирани ушао у финале, али у завршници првог великог међународног такмичења међу најбољим млађим јуниорима Европе, како сам рече – није имао „свој дан“. Ипак, успео је да у квалификацијама додатно побољша лични рекорд. До краја ове године уследиће борба за финале Купа Србије, а потом краткотрајни одмор и припрема за наредну сезону у којој се поред редовног државног првенства очекује и наступ на Светском првенству за јуниоре у Перуу. Од наредне сезоне прећи ће у јуниорску конкуренцију атлетичара изнад 18 година. Филип Чарнописки одаје утисак озбиљног и одлучног момка. Свестан је својих могућности и спреман за пут ка највишим спортским циљевима. У томе има велику подршку породице, школе и околине. Бацачки тренинзи углавном су захтевни. Изводе се најчешће два пута дневно, што подразумева и свакодневне доласке у Сремску Митровицу. Поред диска, Филип је вешт и у бацању кугле па ће се током зиме вероватно надметати и у овој дисциплини. Новог такмичара „Сирмиума“ суграђани познају као свестраног и посвећеног момка. Добар је ученик, а музика је један од његових омиљених хобија. Свира електричну гитару у румском поп-рок бенду „Погрешно скретање“ и то га опушта у слободно време.

Д. Мостарлић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.