06.09.2023.
Intervju

_PREDSEDNICA OPŠTINE BEOČIN BILjANA JANKOVIĆ

Lokalna samouprava – prijatelj đacima i roditeljima

Opština Beočin nastavlja dobru praksu i drugu godinu zaredom obezbedila je besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. Roditelji su pozdravili ovu odluku, jer predstavlja značajno olakšanje u kućnom budžetu. Ova lokalna samouprava brine o mališanima, koji su, kako kažu, njihova budućnost i trude se da njihovim porodicama značajno pomognu. Pored besplatnih udžbenika, roditelji su oslobođeni troškova plaćanja dece u vrtiću, prevoz osnovaca je besplatan, a opština subvencioniše i prevoz srednjoškolaca i studenata u visini od 50 odsto.
– Mi sa ponosom možemo da kažemo da smo jedna od retkih malih opština koja ima besplatne udžbenike i ovo je druga godina da iz lokalnog budžeta izdvajamo sredstva za tu namenu u visini od 13,5 miliona dinara. Pravo na besplatne udžbenike imaju svi đaci od prvog do osmog razreda osnovnih škola, što je oko hiljadu njih. To je značajna pomoć za njihove roditelje i porodični budžet, s obzirom na to da knjige za više razrede koštaju i do dvadeset hiljada dinara, što je mnogo novca za izdvojiti, naročito ako neka porodica ima dvoje, troje ili više dece. Takođe, pripremili smo poklone koje smo tradicionalno podelili, kao i svake školske godine, našim prvacima, tu se nalazi školski pribor da bi imali sve što im je potrebno za prvi korak u novim radnim pobedama. Imamo ukupno 125 prvaka na teritoriji opštine. Jedna zanimljivost je da u Svilošu imamo samo jednog prvačića, ali je vrlo važno to naglasiti, jer dolazi iz porodice koja je došla iz Novog Sada da živi na selu. Zato je veoma važno da stvaramo dobre uslove, kako bi se broj takvih slučajeva povećao. Ne zapostavljamo učenike u selima, radimo na tome se ne nijedna škola ne ugasi, da se obezbedi sve, da bi nam se mladi vratili na selo, odlučna je predsednica Opštine Beočin, Biljana Janković.

M NOVINE: Letnji raspust je iza nas, a to je bila prilika da se popravi sve ono što je trebalo da bude spremno za polazak đaka u školu. Na čemu se najviše radilo na teritoriji Opštine Beočin?

BILjANA JANKOVIĆ: Najpre ću reći jednu važnu stvar, a to je da smo u avgustu potpisali ugovor sa Upravom za kapitalna ulaganja za sredstva koja su nam dodeljena u iznosu od oko 77 miliona dinara, za saniranje krova centralne škole „Jovan Grčić Milenko“, koja je jedna od većih škola na teritoriji Vojvodine. Pohađa je oko 900 đaka. Problem sa krovom je višegodišnji, a usled vremenskih nepogoda je došlo i do prokišnjavanja plafona, tako da smo ušli u proceduru rešavanja. Sledi rekonstrukcija ne samo krovne konstrukcije, već i učionica. Rok za taj posao nam je godinu dana.
Za vreme letnjeg raspusta u školi u Svilošu obezbedili smo sredstva, kako bismo dosadašnje vrlo loše uslove popravili. Rešili smo privremeno problem grejanja, kupljena su dva klima uređaja, dok se ne uspostavi sistem grejanja na gas. Delovali smo brzo, jer se grejna sezona bliži. Škola je okrečena, uređena je fasada, samim tim je i energetska efikasnost poboljšana izolacijom, postavljena je nova rasveta i ograđen je deo školskog dvorišta prema potoku, koji je bio nebezbedan. Jedan deo posla je na radost dece i učiteljice završen i sada korak po korak nastavljamo dalje. Imamo problema i u Lugu i u Banoštoru, koje ćemo rešavati. Svuda smo imali oštećenja usled nevremena, pa je to dodatno otežalo situaciju. Prokišnjavanje u dve učionice i fiskulturnoj sali u Čereviću, smo morali hitno da saniramo, a ograđivanje škole je sprovedeno na inicijativu roditelja, zbog ulaska pasa lutalica. Za ostala oštećenja konkurisali smo za sredstva kod Pokrajine, a prioritet nam je saniranje škola i vrtića, direktori su potpisali ugovore, kreće se sa poslom. Nastava će se odvijati nesmetano, dok se bude radilo.

Kako napreduje rekonstrukcija Predškolske ustanove „Ljuba Stanković“?

Radovi na rekonstrukciji glavnog objekta „Bubamara“ su pri kraju. Podsećam, Ministarstvo za javna ulaganja je izdvojilo sredstva u visini od 111 miliona dinara za ovaj projekat. Taj vrtić prima i najveći broj dece i nadograđene su dve nove prostorije. Time ćemo smanjiti listu čekanja. Dodaću i to da smo u budžetu opredelili novčana sredstva, da naših 400 mališana ima besplatan vrtić. Međutim, mislili smo i na starije školarce. Za đake od prvog do osmog razreda omogućili smo besplatan prevoz, a za srednjoškolce i studente subvencionišemo 50 odsto troškova prevoza.

Koje su to još mere koje lokalna samouprava sprovodi u cilju poboljšanja uslova života svih svojih građana?

U prethodnih godinu dana mog mandata sam obišla sve mesne zajednice, javne ustanove i samim tim i škole, da na terenu saznam i upoznam se sa problemima koji muče građane. Lično sam se uverila da li funkcionišu i da li postoje dobri uslovi rada u ambulantama, na saobraćajnicama, u mesnim zajednicama. Cilj mi je bio da ulaganje bude ravnomerno u gradu i selu, kako za potrebe unapređenja putne infrastrukture, tako i školske, gde su postojali višegodišnji problemi, naročito u malim školama. Osluškujući potrebe i zahteve građana, koji su dolazili i na dane otvorenih vrata da saopštavaju svoje probleme i da daju sugestije šta su prioriteti za rešavanje istih, ja sam sa svojim timom nastojala da što pre krenemo sa realizacijama. Problemi su bili veliki, a mi smo mala opština, ali uz pomoć viših nivoa vlasti, kojima smo se obratili, završili smo dobar deo posla. Zahvalila bih se posebno Pokrajinskoj vladi i predsedniku Igoru Miroviću, jer su imali razumevanja za nas i izašli nam u susret. Putna infrastruktura nam je takođe jedan od prioriteta. Iz sopstvenog budžeta smo izdvojili 44 miliona dinara za asfaltiranje tri ulice u Rakovcu, Braziliji i Čereviću. Sredstva u visini od stotinu miliona dinara smo dobili putem apliciranja kod Uprave za kapitalna ulaganja, za asfaltiranje 11 ulica na teritoriji opštine Beočin. Vremenske nepogode u maju su ostavile iza sebe velike štete na putnoj infrastrukturi, posebno u Čereviću. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nam je dodelio 36 miliona dinara, za urgentno saniranje ulica koje su bile oštećene. Radovi su u toku i približavamo se kraju. U ovom ciklusu smo asfaltirali 14 ulica, a dodatne četiri su bile urgentne nakon nepogoda. Prošle godine je asfaltirano devet ulica. Ne zaustavljamo se i nastavljamo da radimo.

A. Dražić
Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.