Aktuelno, Izdvojena vest, Poljoprivreda

BERBA DUVANA

Vreme branja duvana u Sremu

Najveće površine pod duvanom se nalaze u Sremu. Ove sezone u našoj zemlji duvan je zasađen na skoro četiri hiljade hektara. Trenutno je u toku berba duvana, koja počinje u ranim jutarnjim satima i već do sedam časova izjutra bude završeno. U ataru između Kuzmina i Kukujevaca ovog jutra vrvilo je od sezonaca, koji su užurbano privodili svoj posao kraju za današnji dan. Upravo je radna snaga najčešći problem u ovom poslu, a prema rečima domaćina Mihajla Vladisavljevića iz Kuzmina, on angažuje proverene koji godinama dolaze na njegov posed kako bi brali duvan. Mihajlo koji je najprisutniji na terenu smatra da je dobrog sezonca važno čuvati. Duvandžije kažu da se od tog posla može živeti, a u proizvodnju je uključena cela porodica.

Dosadašnji prinos bio je po hektaru između dve i dve i po tone, u zavisnosti od godine, odnosno vremenskih prilika. Ova godina jeste bila nešto teža, pa naš sagovornik kaže da se to odrazilo na kvalitet i prinos, ali da je i dalje to u granicama proseka.

Vladisavljevići su zasadili duvan na 50 hektara, a reč je o duvanu virdžinija. Sve količine idu dalje u proizvodnju, po dogovoru s njihovim dugogodišnjim saradnikom iz oblasti duvanske industrije.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.