17.08.2023.
Aktuelno, Izdvojena vest

SAOPŠTENjE GG "INĐIJA I TI"

Geotermalni izvor vratiti Inđinčanima

Odbornička grupa Grupe građana „Inđija i ti“ zatražiće na predstojećoj sednici inđijske Skupštine da opština uloži neophodna sredstva u ponovno pokretanje bušotine geotermalnog izvora koji se nalazi pored bazena.
Očekuje se da izvor bude vraćen u nadležnost opštine i predstavlja izuzetan potencijal za korišćenje lekovitih svojstava vode.
Vraćanje geotermalnog izvora, odnosno izlivne bušotine u nadležnost opštine i njegovo održivo korišćenje bila je davnjašnja želja Grupe građana „Inđija i ti“ na kojoj su njeni aktivisti predano radili i posle godinu dana pregovora i sjajne saradnje sa NIS-om, rezultat neće izostati.
Bušotina je duboka 1000 metara, nalazi se na opštinskoj parceli i ima protok vode do 14 litara u sekundi, a temperatura vode koja ima lekovita svojstva iznosi 57 stepeni Celzijusovih. Nažalost, zbog nedomaćinskog gazdovanja 2007. godine, izvorište je konzervirano i prepušteno Naftnoj industriji Srbije.
– Na prvoj narednoj sednici Skupštine Opštine zatražićemo da Inđija sada iskoristi potencijal i uloži sredstva u ponovno pokretanje bušotine. Hoćemo da vratimo toplu vodu Inđinčanima, da iskoristimo taj resurs i da, u budućnosti obogatimo sadržaje na inđijskom bazenu izgradnjom još jednog bazena sa toplom vodom, kaže ŽivanŽivanović, predsednik GG „Inđija i ti“.
– Kada imate u vidu da je sada već izvesna izgradnja Akvaparka u Inđiji i tome dodate mogućnost izgradnje i zatvorenih bazena, mislim da je reč o potencijalu koji će uticati kako na kvalitet života,tako i na turistički kapacitet ne samo Inđije, nego i Maradika, Čortanovaca, Beške, Ljukova, Novih Karlovaca, Jarkovaca, Slankamenačkih vinograda, Krčedina, Starog i Novog Slankamena, ističe Živanović.
On je najavio da će tim Grupegrađana “Inđija i ti” u narednom periodu nadležnima predstaviti još neke modele za održivo korišćenje tog geotermalnog izvora poput zagrevanja objekata, ali i takav razvoj sadržaja koji bi kupališnu sezonu mogao znatno da produži, kao što je to slučaj u banjama u susedstvu.
Takođe, konkretne ideje o eksploataciji ovog izvorišta imaju i predstavnici francuskog Ministarstva energetike, čiji su predstavnici nedavno boravili u Inđiji.
GG „Inđija i ti“
predsednik Živan Živanović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.