27.07.2023.
Sport

Bronzani zaveslaji vredni zlata

Mitrovačka kajakašica Anastazija Bajuk, takmičarka Kajakaškog kluba „Val“ i reprezentativka Srbije, vratila se početkom jula iz italijanskog grada Aronza sa Svetskog prvenstva u kajakaškom sprintu za juniiore i mlađe seniore sa bronzanom medaljom. Anastazija je sjajno veslala u finalu dvoseda sa partnerkom Dunjom Stanojev u disciplini na 500 metara, osvojivši trenutno najvrednije priznanje u svojoj karijeri i posle dugo vremena, seniorsku medalju za srpski dvosed na ovoj deonici.  Razgovor sa Anastazijom obavili smo prošlog vikenda, u kratkoj pauzi njenih reprezentativnih priprema u Bečeju i Bačkoj Palanci, gde se kao deo ženskog četverca na 500 metara zajedno sa Milicom Novaković, Dunjom Stanojev i klupskom koleginicom, Mitrovčankom Marijom Dostanić priprema za Svetsko seniorsko prvenstvo u nemačkom gradu Diuzburgu, zakazano za period od 23. do 28. avgusta. Zbog što bolje pripreme za ovo takmičenje, Anastazija neće putovati na predstojeće Evropsko prvenstvo, pošto bi dobar rezultat na najboljoj svetskoj smotri značio i normu za naredne Olimpijske igre u Parizu. Nedavni uspeh u Italiji talentovanoj kajakašici dao je „vetar u leđa“ za naporan pripremni rad pod nadzorom reprezentativnog trenera Antuna Novakovića. Na  šampionatu u Italiji srpski ženski dvosed na 500 metara nije ulazio u krug favorita, pa je dvojac devojaka iz Sremske Mitrovice i Bačke Palanke opušteno, bez pritiska pokazao kvalitet i rezultate zajedničkog rada. Anastazija i Dunja, koje su danas i nerazdvojne prijateljice, pre prvenstva u Aronzu radile su kratko vreme zajedno i to im je bio prvi zvanični nastup. Već u kvalifikaconoj trci videle su svoju šansu. Bile su treće, a za milisekund im je izmakla pobeda i direktan plasman u finale. Nekoliko sati kasnije u polufinalnoj trci bile su najbolje. Finale je bilo krajnje uzbudljivo, jer je srpska posada imala sjajan start i vodila je prvih 380 metara trke, da bi na kraju u nešto boljem finišu  „zlato“ i „srebro“ uzele Mađarice, odnosno Italijanke. Anastazija i Dunja smogle su „poslednji atom“ snage da kroz cilj prođu treće, pre „zahuktalih“ Slovakinja koje su ostale iza njih. Odmah po prolasku kroz cilj Anastazija se radovala, a Dunja se pitala kakav je poredak, pošto sa svoje pozicije nije mogla videti ishod finalne trke. Kada su obe takmičarske shvatile da imaju „bronzu“ njihovo radovanje bilo je glasnije od dobitnica zlatnog i srebrnog odličja.

„Savsko dete“ koje je zavolelo kajak

Anastazija Bajuk se prvobitno bavila karateom. Po ugledu na brata koji je bio karate šampion, trenirala je u Karate klubu „Sirmium“  gde je od trenera Stanislava Rakovića, pored karate tehnika mnogo naučila o disciplini, samokontroli, a naročioto o poštovanju autoriteta i trenera, što – kako sama kaže, u današnjem sportu među mladima često nije slučaj. Pošto živi u blizini reke, deda joj je predložio da kao „savsko dete“ proba da trenira kajak kod njegovog prijatelja Nenada Kosijera. Tako je Anastazija kao devetogodišnja devojčica trenirala oba sporta. U karateu je došla do plavog pojasa, a vremenom je morala da se fokusira na jednu veštinu – u ovom slučaju kajak, jer je bilo jasno da ima prirodan talenat za sportove na vodi. Na treneru Kosijeru je ostalo da radi na povećanju Anastazijine snage i izdržljivosti. Ovog leta se isplaćuje 12 godina uspešnog rada dvadesetjednogodišnje devojke koja je kao mlađa takmičarka nastupala na evropskoj i svetskoj sceni, a u domaćim okvirima Anastazija je suvereni vladar ženskog kajaka. Sa sugrađankom Marijom prošle godine je postala trostuka prvakinja države u dvosedu na 1000, 500 i 200 metara, tako da je odbrana ovih titula takođe u njenom takmičarskom planu za 2023. godinu. U reprezentaciju Srbije ušla je 2016. godine kao mlađa kadetkinja. Omiljena Anastazijina disciplina jeste sprint u jednosedu na 200 metara. Kako ovo više nije olimpijska disciplina, preorjentisala se na druge trkačke staze. Naša sagovornica je u rodnom gradu završila srednju Medicinsku školu. Kao  student druge godine farmacije obrazuje se za akademsko zvanje, ali je sportski rezultat u kajaku trenutno u prvom planu. Anastazijin sportski i kajakaški uzor je Novozelađanka Lisa Karington koja je godinama neprikosnovena, sa tri zlatne medalje iz Tokija, a zajednička im je ljubav prema disciplini K1 na 200 metara. Korisne savete na pripremama nacionalnog tima dobija i od iskusnog trofejnog kajakaša Marka Novakovića. Anastazija Bajuk je jedina je iz svoje mitrovačke generacije ostala u vrhunskom kajaku. Kao bitan razlog za napuštanje kajakaškog sporta pokazao se način njegovog finansiranja. U tom smislu Anastazija očekuje veću podršku, jer dobar deo ne malih troškova ovog sporta snosi i njena porodica. Zahvaljujući prvom svetskom  odličju ušla je u grupu takmičara koje će stipendirati nacionalni kajakaški savez a ukoliko se domogne olimpijske norme u igru će se uključiti i Olimpijski komitet Srbije.

– Ovaj uspeh mi mnogo znači jer se radi o mojoj prvoj medalja na svetskoj sceni. Naravno da sam prezadovoljna, iako nisam očekivala ovakav uspeh. Veslale smo odlično u svakoj trci. Kad u svom telefonu pogledam snimke – a prošlo je dve nedelje od prvenstva, postajem svesna da smo napravile stvarno dobar svetski rezultat i još me na neki način drži ta euforija. Ovo mi je podsticaj i dokaz da su se moj višegodišnji trud i rad radi isplatili, naročito za sve godine u kojima sam se mnogo toga odricala. Dobila sam dodatnu volju da iz nedelje u nedelju napredujem ka višem nivou, za šta već dobijam pohvale od trenera i cele ekipe. Trenutno smo fokusirani na pripreme za seniorsko prvenstvo u Diuzburgu kako bismo se izborili za što bolji rezultat, po mogućnosti finale, odnosno mesto među najboljih sedam čamaca iz Evrope koje nam garantuje olimpijsku normu i mogućnost nastupa u više disciplina, kaže Anastazija.

On dodaje da se njen četverac u maju na Svetskom kupu okušao u najboljoj svetskoj seniorskoj konkurenciji, gde je bio drugi u B finalu, odnosno na konačnom 11 mestu, što je na samo dve pozicije od sigurne olimpijske norme. Anastazija i Dunja su u aktuelnoj seniorskoj posadi srpskog četverca jedine mlađe seniorke, a Mitrovčanki je pripala čast da bude „štroker“ – takmičarka koja sedi na čelu čamca, daje ritam i određuje broj zaveslaja. Pored Anastazije i Dunje i kvalitetne Marije Dostanić, najiskusnija članica ove posade i neko na koga se mlađe kajakašice u ovoj priči  rado oslanjaju,  svakako je Milica Novaković iz Novog Sada. Ona  je već 25 godina na svetskoj i evropskoj sceni  i dalje osvaja  vredne medalje. Anastazija kaže da joj Milica daje veliku podršku i maksimalno je posvećena njenom takmičarskom napretku. Na avgustovskom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj u krugu najboljih svetskih kajakaša pored Marije i Anastazije naći će se i Mitrovčanin Stefan Vrdoljak, član muškog četverca koji je osvojio „bronzu“ na Evropskim igrama u Krakovu ovog juna.

– Na Svetskom kupu u maju pokazale smo da možemo da se takmičimo sa najboljima, jer smo trku u B finalu od svetskih prvakinja izgubile u poslednjih 30 metara za svega pola sekunde. Mislim da će u Duizburgu odlučivati neke nijanse, možda veći trud ili želja. Mi tamo odlazimo kao autsajderi, jer ženski srpski četverac godinama nema zapažene rezultate. Međutim, trudićemo se da „iz senke“ napravimo dobar rezultat i iznenađenje. To može biti naša prednost, jer ćemo veslati bez pritiska a mislim da smo i dodatno kao tim utrenirane, jer već tri meseca radimo zajedno, kaže Anastazija Bajuk, koja će i naredne dve godine biti u konkurenciji mlađih seniorki.

U planu priprema za seniorsko prvenstvo sledi odlazak u Bačku Palanku i priprema na startnom bloku u Segedinu, a potom povratak i finiširanje forme za kraj avgusta. Izuzev nedelje i srede po podne, vesla se intenzivno, dva puta dnevno uz obavezan svakodnevni trening u teretani.

D. Mostarlić

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.