19.07.2023.
Aktuelno

Pesmom greju srca

Etno – grupa „Srpski dom“, pod rukovodstvom Ivane Marketanović, okuplja decu i mlade, koji izvode tradicionalne i duhovne pesme. Etno – grupa je nastala na inicijativu prote Gvozdana Arambašića, koji je smatrao da je crkvi potreban upravo jedan takav hor.
– Hteli smo da podmladimo crkvu i da deca steknu naviku i potrebu da dolaze u hramove. Nas trenutno ima dvadesetak i stalno se širimo, posebno mlađa grupa, u kojoj imamo decu od tri godine, koja su odlična i disciplinovana kao vojska. Deca uzrasta od tri do 11 godina čine u mlađu grupu. Oni se priključuju kada vide naše nastupe, jer im se dopadnemo. Starija grupa je sa mnom od početka funkcionisanja, s obzirom na to da sam im predavala muzičku kulturu u školi i uglavnom su to moji učenici, koje znam od petog razreda. Najstarija devojka koja je sa nama ima 19 godina. Trenutno imamo jednog muškog člana Aleksu Teodorovića, koji je gimnazijalac. Probe se održavaju sredom, ali vrlo često oni vole da se druže i van tog termina, pa održe poneku probu i bez mene. Dobra smo ekipa, imamo sjajnu decu. Većina njih se ranije nije poznavala, pa su se rodila nova prijateljstva u horu. To su prava drugarstva, jer su neki od njih gotovo nerazdvojni. Ponašamo se kao velika porodica, kaže za M novine Ivana Marketanović.
Kada se Aleksa priključio grupi, bilo je još dečaka, ali u međuvremenu je ostao jedini.
– Od osnovnoškolskih dana volim da pevam, Ivana Marketanović mi je predavala muzičko i mnogo sam je zavoleo kao nastavnicu. Moja sestra Jana se priključila horu prva, a onda sam i ja, kazao je Aleksa Teodorović, koji najviše voli da izvodi pesmu „Pećka kandila“ i „Suza Kosova“.


Aleksina sestra Jana je u horu od 2019. godine, a tada je išla u četvrti razred osnovne škole.
Volim da dolazim na probe I nastupe i nemam omiljenu pesmu koju izvodimo, sve su mi drage. Moja poruka mladima je da se priključe horu, zato što je repertoar kvalitetan i pevajući te pesme mi čuvamo našu tradiciju, smatra Jana Teodorović.
Devetnaestogodišnja Jovana Batanjac ima već dug staž u horu, ona je i solista.
– Zahvaljujući ovom horu sam stekla mnogo novih prijatelja. Mi ovde pevamo iz srca. Na nastupima ponekad ume biti stresno, jer sam i solista, ali drugari iz grupe su uvek tu da me podrže. Inače sam bila đak srednje muzičke škole „Petar Krančević“, te mi muzika pre ovog hora nije bila strana, rekla je Jovana.
Sara Tanasić ima 17 godina i peva dve godine u etno – grupi. I pre pristupa „Srpskom domu“, pevala je u jednom etno – horu, a odlučila je da napravi promenu, kako bi bila u istom timu, kao njena dobra drugarica. Njen omiljeni nastup bio je u STŠ „Nikola Tesla“.
Najmlađa devojčica koja se priključila horu, bila je Nastja Nedić koja sada ima deset godina, a već tri godine peva. U tom periodu kada se ona pridružila ekipi, hor je okupljao decu petog razreda i starije.
– Mnogo mi se dopalo kada sam videla kako stariji pevaju na jednom nastupu. Nije mi bilo teško da pevam sa njima, jer sam brzo savladala repertoar. Moja omiljena pesma je „Crven cvete“, a na prvom nastupu sam je izvodila kao solista. Imala sam tremu, ali mi je istovremeno bilo i veoma lepo, kazala je Nastja Nedić.
Još jedan solista je osmogodišnja Una Jakovljević i izvodi pesme „Gusta mi magla“ i „Rosna livada“.
– Poručila bih deci da dođu u naš hor, jer pevamo lepe pesme i lepo se družimo. Vžbam pevanje i kod kuće, a najviše me podržavaju roditelji i brat, koji je stariji od mene. Na ovaj hor idu i moje dve drugarice iz razreda, pa nam bude baš zanimljivo na probama i nastupima, ispričala nam je Una Jakovljević.
Etno – grupa „Srpski dom“, pored toga što je izvorno počela sa radom kao crkveni horić, koji slušamo tokom liturgije i važnih datuma u pravoslavnom kalendaru, sve češće je deo gradskih kulturno – umetničkih programa. Ovaj repertoar prija uhu građana, jer su u pitanju deca čistog srca, prenose samo ljubav i na taj način izazivaju u ljudima lepe emocije.

Aleksandra Dražić
Foto: Privatna arhiva

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.