Aktuelno

Finansiranje usluga dnevnog boravka

Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine je potpisala ugovor, o definisanju saradnje sa pružaocem usluga dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, odnosno Karitasom Sveta Anastazija.
Završena je javna nabavka u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i podzakonskim aktima. Sremska Mitrovica niz godina ima širok spektar usluga iz oblasti socijalne zaštite i one su sve besplatne za korisnike, a finansira ih lokalna samouprava iz budžeta. Usluge pružaju Centar za socijalni rad Sava, Škola za osnovno i srednje obrazovanje Radivoj Popović, a sada i Dnevni boravak za odrasle preko 26 godina starosti, u okviru Karitasa. Cilj nam je da podignemo nivo socijalne zaštite i osluškujemo potrebe naših građana, izjavio je Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.
Radi se o prvom dnevnom boravku za odrasle sa mentalnim smetnjama u Sremu. Pokrenut je pre pet godina uz podršku Karitasa Nemačke. U direktnom radu sa korisnicima je angažovan multidisciplinarni tim, koga čine stručnjaci različitih profila. U prilagođenom ambijentu i adekvatno opremljenom pomagalima za rad, korisnici zadovoljavaju potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, kao i ličnu i društvenu odgovornost.
Dnevni boravak je licencirana usluga, koja pruža sistemsku podršku osobama koje imaju bilo kakva mentalna oboljenja, u saradnji sa Opštom bolnicom, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja i Crvenim krstom. Svi smo na jednom istom poslu, koji podrazumeva da se na organizovan, sistemski način pomaže osobama koje izađu sa lečenja i bore se sa određenim duševnim poteškoćama, rekla je Kristina Dragišić, koordinatorka mitrovačkog Karitasa.
Za realizaciju ovog ugovora iz gradskog budžeta je izdvojeno tri i po miliona godine, za ovu godinu.

A. Dražić
Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.