19.07.2023.
Aktuelno

Bespovratna sredstva za mlade preduzetnike i početnike

Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije raspisalo je 17. jula javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po programu za podsticanje razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini / Start up 2023/.

Za ova sredstva mogu da konkurišu registrovani u APR  najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti od 18  do 35 godina. Dakle, u drugom slučaju je reč je o podsticajima za mlade po nešto povoljnijim uslovima.

Za ove namene su opredeljena bespovratna sredstva u iznosu od 300.000.000 dinara, dok će se preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansirati iz kredita Fonda.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, dok privredni subjekti čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 odsto vrednosti ulaganja.

Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine,  sa kamatnom stopom od 1,5 procenata godišnje uz garanciju banke ili 2,5 procenta uz ostala sredstva obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 niti veći od 6.000.000  dinara za sve privredne subjekte.

Javni poziv je otvoren do utroška obezbeđenih sredstva,  a najkasnije do 31.decembra.

Svi zainteresovani sa teritorije Sremskog okruga mogu da se obrate RRAS u Rumi za pomoć i dodatne informacije.

– Reč je o savetodavnim uslugama koje su za sva lica besplatne. Štampamo im dokumentaciju, ukažemo šta je sve poterbno da bi kompletirali zahtev, a potom ponovo dolaze kod nas da se proveri da li je dokumentacija kompletna ili još nešto nedostaje, kaže Tanja Mijajlović, projekt menadžerka u RRAS u Rumi.

Ona dodaje i da je veoma veliko interesovanje za ove javne pozive. Različita su interesovanja po opštinama: najbrojniji zahtevi su iz Stare Pazove i Inđije, ali u poslednje vreme se „budi“ i Sremska Mitrovica, Ruma i Šid.

RRAS realizuje i obuku za početnike u poslovanju, posle koje se dobija sertifikat koji je jedan od prateće dokumentacije prilikom apliciranja.

Zahtevi se potom podnose Fondu za razvoj RS u Beogradu.

 

S. Džakula

 

 

 

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.