30.06.2023.
Aktuelno

Kutak koji nas vraća u prošlost Srema

U Šimanovcima je svečano otvoren „Sremački etno kutak“ – prostor koji je Udruženje žena „Šimanovčanke“ opremilo tradicionalnim sremskim pokućstvom koje su članice ovog udruženja prikupljale godinama od meštana i prijatelja, a atmosferu nekadašnjeg sremskog domaćinstva upotpunjuju molovani zidovi i police prepune zimnice.
Predsednica Udruženja, Dušica Milošević, kaže da je Sremački etno kutak osmišljen tako da posetioce vrati u prošlost i da ih podseti na to kako se nekada živelo na ovim prostorima, ali da očuvanje tradicije našeg kraja nije njegova jedina namena.
„U ovom prostoru će biti organizovana i prodaja suvenira, zimnice i svih ostalih rukotvorina članica našeg udruženja, tako da će posetioci moći i da ponesu sa sobom deo te tradicije. Deo ponude će biti i kulinarski specijaliteti po kojima je Srem nadaleko poznat i nadamo se da ćemo vrlo brzo postati sastavni deo turističke ponude naše opštine. Za adaptaciju i uređenje ovog prostora smo imali finansijsku podršku Opštine Pećinci, kao i Mesne zajednice, a naši meštani i prijatelji su nam pomogli da opremimo ovaj prostor tako što su donirali delove pokućstva koje su nasledili od svojih roditelja, baka i deka i koje su sačuvali do danas“ – rekla nam je Milošević.
Svečanosti su prisustvovali i Snežana Knežević, zamenica za ravnopravnost polova Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić.
U svom obraćanju na početku svečanosti predsednik Saveta mesne zajednice Šimanovci Aleksandar Mandić se zahvalio Udruženju žena „Šimanovčanke“ na svemu što čine na polju očuvanja i promovisanja sremske tradicije i kulture, kao i na humanitarnim aktivnostima po kojima su prepoznatljive.
„Vi ste dobar primer šta sve može da se uradi za zajednicu kada postoji dobra volja. Vi i našu mesnu zajednicu i našu opštinu predstavljate na pravi način gde god se pojavite i svi smo ponosni na vas“ – rekao je Mandić.
Snežani Knežević je ovo bila treća poseta udruženjima žena u opštini Pećinci, a kako nam je rekla, cilj ovih poseta je bio da se kroz neposredne kontakte ženama i udruženjima žena na selu približi institucija Pokrajinskog zaštitnika građana i da im se pruži pomoć u okviru nadležnosti ove institucije.
„Jako je dobro što, pored humanitarnih aktivnosti, sada započinju i prodaju svojih proizvoda. One treba da idu što više ka svom ekonomskom osnaživanju, jer ekonomski osnažena žena je sposobna da se suoči sa svim izazovima koje savremeni život nosi“ – izjavila je Knežević i dodala da institucija koju predstavlja podstiče lokalne samouprave da pružaju podršku udruženjima žena, kao i da je veoma zadovoljna onim što je videla u opštini Pećinci.
Kako je najavljeno, Sremački etno kutak će biti otvoren za posetioce svake subote od 7.00 do 11.00 časova, a za organizovane grupne posete, uz prethodnu najavu i ostalim danima.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.