Društvo

TURIZAM U IRIŠKOJ OPŠTINI

Lane veći broj noćenja za 40 procenata

U minuloj godini u Vrdniku i iriškoj opštini je zabeleženo povećanje  broja dolazaka gostiju i noćenja za 40 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Tako je zabeleženo  201.187 noćenja na teritoriji irške opštine u kojoj je boravilo 79.372 turista, među kojima je preko 15.000 došlo iz inostranstva. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Banja Vrdnik je u avgustu prošle godine bila treća banja po posećenosti u Srbiji, a istovremeno je bila i u samom vrhu srpskih turističkih destinacija koja beleži porast broja noćenja za čak 92 odsto, kada se poredi period pre i posle pandemije: dakle period 2019. i 2022. godina.

Imajući u vidu ove podatke, ali i  prepoznajući turizam kao stratešku privrednu granu, lokalna samouprava  kontinuirano sprovodi projekte na unapređenju infrastrukture koja je neophodna za razvoj turizma, kako bi Irig bio prepoznat kao najznačajnija vinska i turistička destinacija u zemlji i regionu.

U tom kontekstu, važnu ulogu ima i Turistička organizacija Opštine Irig, o čijim aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu je na poslednjoj sednici SO Irig govorio direktor Dragan Dragičević.

On je ukazao da su najvažnije aktivnosti vezane za  promociju turističkih potencijala iriške opštine, rad u Info-centru, rad sa turistima i saradnja sa drugim turističkim organizacijama.

– Prošle godine smo štampali rekordan broj kataloga „Odmor koji se pamti“, vezanih za verski, manifestacioni i vinski turizam, a štampali smo  i oko 5.000 primeraka mape Vrdnika, što nam je važno i za promocije na domaćim i sajmovima turizma u inostranstvu, kaže direktor Dragičević.

On je ukazao i na odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, kao i bratskim gradovima Vermsmold, Šikloš, kao i gradovima u Sloveniji i Poljskoj. Prošle godine je otvorena i suvenirnica pri Info-centru, koji se nalazi u Vrdniku.

– Važni su izuzetno i  infrastrukturni projekti –realizovali smo  prošle godine projekat uređenja centralnog trga u Vrdniku.  Svaki naš projekat u poslednjih sedam godina je odobren u Ministarstvu turizma i omladine i imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, bez kojih naše planove ne bi mogli ni da realuzujemo, istakao je Dragan Dragičević.

Kada je reč o radu Turističke organizacije u ovoj godini, osnovne aktivnosti su one na promociji iriške opštine kao privlačne turističke destinacije, kao i povećanje broja noćenja.

– Plan je da u ovoj godini imamo  250.000 noćenja, a  naredne da imamo više od 300.000. Takođe i da naše tradicionalne manifestacije malo osavremenimo, a povećamo broj kulturnih manifestacija. Cilj nam je da budemo najbolja turistička destinacija  u Vojvodini i do 2025. godine budemo među pet top destinacija u Srbiji, rekao je direktor Turističke organizacije Iriga Dragan Dragičević.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.