16.05.2023.
Aktuelno

MEDLAB

PRIPREME PACIJENATA ZA LABORATORIJSKE ANALIZE

Prof. dr Milan Ubavić, vlasnik Medlab Laboratorije koja je nedavno otvorena i u Sremskoj Mitrovici u ulici Jalijska prva 73, ukazao nam je na značaj dobre pripreme pacijenata pre davanja uzoraka za sprovođenje laboratorijskih analiza.

Danas, kada su nam dostupni savremeni laboratorijski instrumenti i oprema sa veoma osteljivim reagensima mogućnost greške u laboratorijskim rezultatima je svedena na minimum. Ipak, greške se mogu javiti ukoliko pacijenti nisu dobro pripremljeni došli na laboratorijske pretrage. Priprema pacijenata je individualna i na nju treba da ukaže lekar koji pacijenta upućuje na laboratorijske pretrage. Ako pacijent nije dobro pripremljen, sam rezultat neće biti upotrebljiv u datom momentu niti se može koristiti za poređenje sa prethodnim i budućim nalazima. Ukoliko lekar nije dao uputstva, obavezno dan pre dolaska, kontaktirati laboratoriju i informisati se u vezi pripreme za analize koje se traže u datom momentu.

Da bi rezultati bili uporedivi, priprema mora biti jednaka ili barem slična pre svakog vađenja krvi. Osnovna priprema za rutinske analize krvi koju je neophodno poštovati je sledeća: dan pre vađenja krvi, uzeti lakši obrok do 19 časova (izbegavati masnu hranu i slatkiše). Dok se ne izvadi krv ne treba konzumirati hranu i piće osim vode i to u umerenoj količini (do 4 dcl). Lekove koje je pacijentu prepisao lekar uobičajeno treba popiti u vreme kada je to određeno. Na rezultate analiza mogu da utiču i sledeći faktori: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor, veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe. Ukoliko pacijentu lekar traži neke specifične analize (hormoni, tumor markeri, analize iz 24h urina…) za precizne instrukcije oko pripreme za pretrage možete dobiti u MEDLAB laboratoriji putem telefona ili u direktnom kontaktu

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.