16.05.2023.
Aktuelno

CRVENI KRST RUMA

Nedelja Crvenog krsta

Ove godine su sve aktivnosti povodom obeležavanja Dana i Nedelje Crvenog krsta bile u senci tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu, tako da su se organizatori u Crvenom krstu Ruma rudili da sva dešavanja budu primerena i u skladu sa pijetetom prema žrtvama.

Za Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi 11. maja su uručene i zahvalnice kompanijama i medijskim kućama u Novom Sadu koje je uručio Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a među dobitnicima je bila i TV Fruška gora iz Rume. – U prošloj godini smo imali 27 akcija, prikupili smo 1.271 jedinicu krvi, a imali smo 263 nova davaoca. U ovoj godini očekujemo i više davalaca, jer smo upravo poseban akcenat stavili na motivaciju u srednjim školama jer je to i najveći rezervoar novih davalaca, kaže Marko Ćulibrk, sekretar Crvenog krsta Ruma.

U prostorijama Crvenog krsta Ruma su 12. maja uručene nagrade najboljima na likovonom i literarnom konkursu na temu „Krv život znači“.

Za konkurs je bio dobar odziv jer postoji dobra saradnja sa svim rumskim školama, posebno osnovnim, dok srednjoškolci imaju svoje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi.

Ovaj konkurs je realizovan u 135 opština u Srbiji, u 703 osnovne i 135 srednjih škola, a pristiglo je čak 35.000 radova.

U rumskoj opštini je bilo ukupno 323 rada, 257 likovnih radova – najbolja je u kategoriji do četvrtog osnovne bila Hana Rajković iz „Ivo Lola Ribar“ škole, do osamog razreda Staša Marković iz OŠ „Branko Radičević“ iz Nikinaca, a u srednjoj Nemanja Majstrović iz SSŠ „Branko Radičević“.

Stigao je i 61 literarni rad – najbolja do četvrtog razreda je Marija Ušljebrka iz OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ , do osmog razreda Iva Stevanović iz OŠ „Dušan Jerković“, a od srednjih Sofija Grba iz Gimnazije „Stevan Puzić“.

Bilo je prijavljeno i pet video radova, a najbolji je rad Alekse Ostojića iz četvrtog razreda OŠ „Dušan Jerković“, a od srednjih Bojane Ravnjaković iz SSŠ „Branko Radičević“.

Tatjana Branković iz SSŠ „Stevan Petrović Brile“ imala je najbolji vizuelni rad za društvene mreže.

Tatjana je i volonter Crvenog krsta Ruma. Ona je 1. decembra prošle godine proslavila punoletstvo i odmah i prvi put dala krv.

– Do sada sam još jednom dala krv i tako će biti i ubuduće, biću redovan davalac. Ja učestvujem i u motivaciji mojih drugova da se priključe akciji davalaštva, pred svaku omladinsku akciju, kaže Tatjana.

Susret najstarijih volontera Crvenog krsta Ruma održan je 15. maja.

 

 

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.